RF-webinar: lezing over de Smith Chart op 10 april

RF Seminar organiseert met grote regelmaat lezingen over actuele onderwerpen voor de experimenterende radioamateur. Sinds het begin van de coronacrisis worden deze lezingen online gehouden en heten daarom RF-webinars.

Het volgende RF-webinar is op zondag 10 april 2022. Dan bespreekt Arie PA3A het gebruik van de zogeheten Smith Chart. Het webinar begint om 15:00 uur lokale tijd.

Lees hier de aankondiging van de lezing door de organisatie van RF-webinars.

RF-webinar van 10 april 2022

De presentatie van het RF-webinar wordt op zondag 10 april verzorgd door Arie PA3A. Onderwerp: de Smith Chart ‘Booster’, een herhaling van een eerdere lezing over de Smith Chart.

De zogenaamde Smith Chart – genoemd naar de bedenker ervan – is een standaardscherm op de, nu enorm populaire, NanoVNA. Hierdoor is deze chart weer meer in de belangstelling gekomen in de zendamateurwereld. Helaas wordt deze vaak ook weer terzijde geswiped, omdat die krullen er toch wat ingewikkeld uitzien op zo’n schermpje.

Je kunt over de Smith Chart ook heel ingewikkeld doen, door veel wiskunde en getallen te gebruiken; óf meteen wat plaatjes te presenteren met termen als ‘Moebius transformatie’. Je maakt dan beslist de blits. Echter wordt in zo’n vliegende start voorbij gegaan aan de roots van de Smith Chart.

  • Waarom is-t-ie gemaakt en wat heeft dat met antennes en aangekoppelde coaxkabels te maken?
  • Wat heb je er nu eigenlijk aan als zendamateur?

De uitleg van Arie Kleingeld (PA3A) begint bij wat de gemiddelde zendamateur in Nederland al weet van antennemetingen. Doordat er ook aandacht wordt besteed aan de basis van de Smith Chart, komt in de loop van het verhaal de logica en de speelse eenvoud van de chart tevoorschijn en dan zien we wat voor een briljant plaatje het eigenlijk is. Thank you Mr. Smith.

De lezing eindigt met een demo waarin de Smith Chart wordt gebruikt om willekeurige antenne-impedanties aan te passen. Niet met trial and error (draai maar aan de knoppen), maar in één keer de juiste spoel- en condensatorwaarde van een tuner instellen zonder te missen. Het wordt zeker ook een leuke lezing; niet alleen maar interessant.

We verheugen ons alvast op jullie deelname!

Voor meer informatie en aanmelding verwijzen wij naar de website: RF Seminar