Kort radioamateurnieuws – week 39, 2020
Lees in ‘Kort radioamateurnieuws’ de berichten die ons deze week opvielen, maar die te beknopt zijn voor een apart nieuwsartikel.
Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:
- Britse radioamateurclub DDARS plaatst lezingen online
- FST4: nieuwe familie van digitale modes in WSJT-X
- Dagelijkse ronde op QO-100
- Handleiding Logbook of the World
Kort radioamateurnieuws
1. Britse radioamateurclub DDARS plaatst lezingen online
Dat het lezingenprogramma van de Denby Dale Amateur Radio Society (DDARS) voor iedereen vrij toegankelijk is, berichtten wij al eerder op deze website: Lezingenprogramma Denby Dales Amateur Radio Society.
Kort geleden besloot DDARS echter om de lezingen nu ook via YouTube beschikbaar te stellen, zodat een ieder ze op een willekeurig moment kan bekijken: YouTube-kanaal DDARS.
De volgende onderwerpen komen onder andere langs:
- Amateurradio via satellieten en het Internationaal Ruimtevaartuig ISS
- Introductie in amateurtelevisie
- HF-propagatie
- Zenders met lage vermogens
- Magnetischeloop-antennes
- Het gebruik van vector-netwerkanalyzers
2. FST4: nieuwe familie van digitale modes in WSJT-X
WSJT-X is het programma waarmee onder andere de populaire digitale modes FT4 en FT8 gegenereerd en gedecodeerd kunnen worden. Al enige tijd circuleren er berichten dat het WSJT-X-ontwikkelteam het programma uitbreidt met nieuwe, efficiëntere digitale modes. Inmiddels zijn er meer details bekend. Er wordt inderdaad een familie van digitale modes toegevoegd, met de naam FST4 (niet te verwarren met de bestaande mode FT4). FST4 biedt verschillende modes, allen gebaseerd op 4-GFSK, maar onderling verschillend in toonafstand en in zend/ontvangst-periodeduur. Er wordt gedacht aan toepassingen zoals:
- WSPR-achtige toepassingen op MF- en LF-banden
- QSO’s bij zeer lage signaalsterkten, eveneens op MF- en LF-banden
- EME-verbindingen op VHF en UHF met een zend/ontvangst-periodeduur van zowel meer als minder dan 60 seconden
Lees voor meer (technische) details het PDF-document FST4 quick start.
3. Dagelijkse ronde op QO-100
Al enige tijd loopt er elke morgen van 10:00 tot 10:30 uur lokale tijd een SSB-ronde op 144,310 MHz. Het initiatief is gestart door Albert, PA0A, met als doel om meer activiteit te generen. Inmiddels kent de ronde vele deelnemers vanuit heel Nederland die hun installatie onderling kunnen vergelijken.
Het is rustig op Qatar-Oscar 100, en daarom is het initiatief opgevat om ook hier meer activiteit te generen. In navolging van de SSB-ronde op de 2m-band, is er op 22 september door PA0A een QO-100-ontmoetingsronde gestart op 10489,700 MHz. Het doel is om elke morgen van 09:30 tot 10:00 uur lokale tijd enthousiaste radioamateurs met elkaar in verbinding te brengen op de eerste geostationaire amateursatelliet.
4. Handleiding Logbook of the World
Velen kennen het Logbook of the World (LoTW) al, het systeem waarmee je via internet eenvoudig, snel en goedkoop verbindingen kunt bevestigen. De Amerikaanse radioamateurvereniging ARRL zette deze dienst ooit op, maar het mag ook door niet-ARRL-leden gebruikt worden. Om de toegankelijkheid van LOTW te vergroten, schreef Gary Hinson (ZL2iFB) er een Engelstalige handleiding over. Al eerder publiceerde hij handleidingen over CW en de digitale mode FT8.
Download de handleidingen in PDF-formaat op Gary’s website: ZL2iFB
Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ