Peter Gülzow, DB2OS, ontvangt Horkheimerprijs

Peter Gülzow, DB2OS, ontvangt HorkheimerprijsTijdens de openingsceremonie van HAM Radio 2022 ontving Peter Gülzow, DB2OS, de Horkheimerprijs 2022. Aan de prijs, is een bedrag van 2500 euro verbonden. Dit is volledig inzetbaar voor de bevordering van de amateurradiodienst. De prijs wordt, volgens de oproep tot het indienen van voorstellen, toegekend aan de prijswinnaars die zich verdienstelijk hebben gemaakt. En ook hebben bijgedragen aan de verdere ontwikkeling op het gebied van de amateurradio.

Eerste voorzitter AMSAT-DL

Peter Gülzow is de eerste voorzitter van AMSAT-DL. Hij zorgde er ook voor dat de geostationaire transponder QO-100 op de Es’hail-2 satelliet vandaag de dag beschikbaar is voor radioamateurs. Hiervoor waren vele besprekingen nodig. Die besprekingen waren al jaren voor de lancering van QO-100 aan de gang. DARC-bestuurslid Ronny Jerke, DG2RON, gaf een samenvatting van de vele levensfasen van DB2OS die hem vandaag tot laureaat maken.

Bijzondere eer

OM Peter nam de Horkheimer Award graag in ontvangst: “Het is voor mij een bijzondere eer! Zelfs na bijna vier jaar ziet QO-100 nog steeds stijgende gebruikersaantallen.” DB2OS keek echter ook naar de toekomst en waarschuwde dat het moeilijk is nieuw bloed te vinden voor amateurradio via satellieten: “Wij moeten mensen vinden die zich de radiotechniek eigen maken. Niettemin geloof ik dat het belang van satellietradio in de komende jaren zal blijven toenemen”. DARC-voorzitter Christian Entsfellner, DL3MBG, voegde er een visie aan toe dat geostationaire amateurradiotransponders ook beschikbaar moeten zijn voor de regio’s 2 en 3. Hij ziet ook de voltooiing van de technologie in het dan verbinden van alle drie geostationaire transponders over de hele wereld.

Bron: DARC