Agentschap Telecom verleent drie vergunningen voor ruimtevaartactiviteiten

Funcube-satelliet, ruimtevaartOp 31 maart heeft Agentschap Telecom aan ISIS BV, TU Delft en Stichting AMSAT-NL vergunningen verleend in het kader van de Wet ruimtevaart-activiteiten. Met deze vergunningen mogen de drie Nederlandse organisaties vanuit Nederland ruimtevaartactiviteiten verrichten voor hun ongeleide (kleine) satellieten.

Uitbreiding van de wet ruimtevaart-activiteiten

Op 1 juli 2015 trad de uitbreiding van de Wet ruimtevaartactiviteiten voor het beheren van ongeleide satellieten in werking. Voor ISIS BV, TU Delft en Stichting AMSAT-NL betekent dit zij vanaf 1 april 2016 moeten beschikken over een vergunning om ruimtevaartactiviteiten vanuit Nederland voor hun ongeleide (kleine) satellieten te mogen verrichten.

Een belangrijk onderdeel van het vergunningverleningsproces is het auditen van de vergunningaanvragers. Uit de auditrapporten van Agentschap Telecom blijkt dat deze drie Nederlandse organisaties voldoen aan de financiële, verzekeringstechnische en ruimtevaarttechnische eisen die in de wet zijn gesteld.

Belangstelling

In Nederland neemt het belang van kleine satellieten toe. Deze satellieten zijn relatief goedkoop. En ze kunnen relatief gemakkelijk en snel gebouwd en gelanceerd worden. De verwachting is dat het aantal ongeleide satelliettoepassingen vanuit Nederland de komende jaren zal toenemen.

Voor meer informatie zie deze pagina.