Kort radioamateurnieuws – week 21, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. SSTV-beelden vanaf ISS op 9 en 10 juni
  2. Video over internet via Starlink in Nederland

Kort radioamateurnieuws

1. SSTV-beelden vanaf ISS op 9 en 10 juni

Afbeeding ISSOok in juni zenden Russische kosmonauten vanuit het Internationaal Ruimtestation ISS  weer SSTV-beelden uit op 145,800 MHz. Deze uitzendingen maken deel uit van het SSTV-experiment van het Moscow Aviation Institute (MAI-75). De uitzendingen zijn dit keer helaas relatief kort, waardoor de beelden in Nederland maar even te ontvangen zullen zijn.

Uitzendschema:

  • 9 juni 2021, van 9:35 tot 13:45 UTC
  • 10 juni 2021, 08:55 tot 14:25 UTC

Meer informatie over het ontvangen van SSTV-beelden: SSTV-beelden vanaf ISS ontvangen.

Eerder berichtten wij al dat SpaceX-baas Elon Musk verwacht dat zijn satellietinternetdienst Starlink nog dit jaar vrijwel volledige werelddekking zal bereiken. Daarbij zouden internetsnelheden tot 300 Mbit/s mogelijk moeten zijn.

Alhoewel Nederland niet tot de primaire markt van Starlink behoort, kan de internetdienst toch ook hier inmiddels worden besteld. Het YouTube-kanaal en TV-programma Bright zond daarover kortgeleden een aardige reportage uit.

Daarin laat het samen met een van de eerste gebruikers in Nederland zien hoe het systeem werkt. Ze demonstreren onder andere de noodzakelijke apparatuur, waaronder een zichzelf uitrichtende schotelantenne. Na enig experimenteren lukt het inderdaad om de verbinding tot stand te brengen. Daarbij worden goede internetsnelheden gehaald. Door het op dit moment nog beperkt aantal beschikbare satellieten is de verbinding echter nog niet heel betrouwbaar. Nu beschikt Starlink over 1.700 satellieten, maar dat aantal zal groeien naar 40.000.

Naast een demonstratie van de apparatuur geeft het Bright-programma ook interessante achtergrondinformatie over Starlink. Bekijk daartoe de video op YouTube: Hé, een pakket van Elon Musk: wat zit er in?