Kort radioamateurnieuws – week 22, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. 11 en 12 juni: ATV-contest VERON/IARU op 432 MHz en hoger,
  2. 12 juni: RF-webinar over RF-stralingspreventie door Pedro ON7WP, 
  3. Activiteiten i.v.m. platina jubileum koningin Elisabeth,
  4. Juni-uitgave MagPi brengt artikel over DATV

Kort radioamateurnieuws

1. 11 en 12 juni: ATV-contest VERON/IARU op 432 MHZ en hoger

VERONTijdens ieder tweede volle weekend van maart, juni, september en december is er een ATV-contest op de 70cm-band en hoger. De eerstvolgende is al volgend weekend. De wedstrijd start dan op zaterdag 11 juni om 12:00 UTC en eindigt op zondag om 18:00 UTC. Het belangrijkste doel van dit evenement is het stimuleren van ATV-activiteiten.

Deelnemers ontvangen voor iedere voltooide ATV-verbinding wedstrijdpunten, waarbij het aantal punten afhankelijk is van de overbrugde afstand en de frequentieband: hoe hoger de band, des te hoger het aantal punten.

Bekijk het volledige reglement op de ‘VHF en hoger’-website: VERON en IARU ATV-contestreglement.

2. 12 juni: RF-webinar over RF-stralingspreventie

Het volgende RF-webinar is zondag 12 juni vanaf 15:00 uur. Dan verzorgt door Pedro Wyns (ON7WP) een presentatie over ELF (extreem lage frequenties) en RF-stralingspreventie.

In dit seminar geeft Pedro vanuit zijn achtergrond als voormalig hoofd biotechniek bij de Emmaus Ziekenhuisgroep en voormalig hoofd operaties bij VRT, de Belgische nationale omroep, nu docent elektronica en telecommunicatie bij de Thomas More-hogeschool, een overzicht van alle stralingsbronnen in ons dagelijkse leven en hun impact op onze gezondheid.

In de context van het hele gedoe rondom 5G is deze lezing niet alleen een must voor de zendamateur, maar voor elke gebruiker van mobiele telefoons. Neem zelf een standpunt in over het gebruik van RF-apparatuur na het volgen van deze sessie.

Voor meer informatie en aanmelding verwijzen wij naar de website: RF Seminar

3. Activiteiten i.v.m. platina jubileum koningin Elisabeth

Engelse vlagOp 1 juni startte de Britse radioamateurvereniging RSGB diverse activiteiten in het kader van het platina jubileum van koningin Elisabeth. Britse amateurs mogen sinds die datum gebruik maken van de letter Q als 2e letter in de prefix, of /70 toevoegen aan het eind van hun call.

Daarnaast zijn er diverse stations met de speciale prefix GB70 actief. Het gebruik van de QO-100-satelliet daarbij door de radioamateurvereniging op Guernsey wekt veel belangstelling. De calls zijn GB70E in Engeland, GB70M in Schotland, GB70W in Wales, GB70I in Noord-Ierland, GB70J op Jersey, GB70U op Guernsey en GB70D op het eiland Man.

Kijk voor meer informatie op de volgende websites: The Queen’s Platinum Jubilee, GB70 – Amateur Radio Special Event Station en op QRZ.com.

4. Juni-uitgave MagPi brengt artikel over DATV

Het Engelstalige tijdschrift MagPi over de Raspberry Pi brengt in haar juni-uitgave onder andere een artikel over DATV, digitale amateur-tv. In het artikel lees je een interview van P.J. Evans met voormalig RAF-piloot Dave Crump (G8GKQ). Dave vertelt daarin onder andere hoe hij in zijn jonge jaren startte met zelfbouwapparatuur voor analoge tv, toen weggelegd voor de happy few. Zijn laatste project, Portsdown 4, brengt digitale amateur-tv naar een groter publiek dan ooit tevoren.

De juni-uitgave van MagPi is voor iedereen gratis te downloaden als PDF-bestand: The MagPi – Issue 118.

Het artikel is overigens ook als aparte publicatie op de MagPi-website te lezen: Portsdown 4 Digital TV Transmitter

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.