Kort radioamateurnieuws – week 25, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. GNU Radio Conference 2023; 
  2. Nieuwe video’s op het RSGB-YouTube-kanaal; 
  3. PA14JAMBO: De 14e Haarlem Jamborette; 
  4. Hamvention 2023 trok recordaantal bezoekers.

Kort radioamateurnieuws

1. GNU Radio Conference 2023

De GNU Radio Conference (GRCon) is de jaarlijkse conferentie van het GNU Radio-project en de gemeenschap die daaromheen ontstaan is. Inmiddels behoort de conferentie tot een van de belangrijkste evenementen op het gebied van Software Defined Radio (SDR).

De GRCon is dit jaar van 5 t/m 9 september in de stad Tempe in de Amerikaanse staat Arizona, maar is ook online te volgen via het GNU Radio YouTube-kanaal.

Voor meer details, zoals informatie over het programma en eventuele inschrijving, verwijzen we naar de website: GNU Radio Conference 2023

2. Nieuwe video’s op het RSGB-YouTube-kanaal

RSGBDe RSGB heeft nog twee lezingen van de RSGB Convention 2022 online gezet. In de eerste geeft Noel Matthews (G8GTZ) een inleiding tot de uitdagingen van het werken op 122 GHz. Daarnaast geeft hij een overzicht van de door VK3CV ontworpen transverterboards die het werken binnen het bereik van amateurs hebben gebracht, zonder dat er geavanceerde elektronische en mechanische vaardigheden voor nodig zijn. Hij vertelt hoe hij en Dave G1EHF de boards gebruikten voor zowel hun eerste QSO over 2 km als voor het verbreken van het VK-record op 122 GHz over een afstand van 36,5 km.

De tweede presentatie is “HF-propagatie – wat betekenen de getallen?” Steve Nichols (G0KYA), voorzitter van de RSGB Propagation Studies Committee, legt een aantal termen uit, zoals zonnefluxindex (SFI), SSN, A- en Kp-index en zonnewindsnelheid. Bovendien vertelt hij hoe je de beste HF-propagatiemogelijkheden kunt vinden.

Je kunt beide video’s bekijken op het RSGB-YouTube-kanaal.

Met dank aan Tom PC5D voor de tip.

3. PA14JAMBO: De 14e Haarlem Jamborette

Van 3 t/m 17 augustus 2023 wordt wederom de Haarlem Jamborette gehouden. Dit scoutingevenement wordt eens in de vier jaar georganiseerd voor ongeveer 4000 internationale scouts.

Eén van de nevenactiviteiten is amateurradio. Dit jaar is er het special event station met de roepletters PA14JAMBO. Het station zal met de jeugdleden actief te zijn op HF, VHF, UHF en via QO-100, voornamelijk in spraak, maar ook met FT8. Overdag kunnen de scouts in twee dagdelen als workshop proberen verbindingen te maken met andere scoutinggroepen. Hoor je ons ergens op of rond de scoutingfrequenties (zie QRZ.com), maak dan gerust en geduldig een QSO. De voornaamste voertaal op het kamp is Engels, maar de jeugdleden mogen ook in hun eigen taal iets vertellen over het kamp.

Kijk voor meer informatie op QRZ.com of de speciale website van de Haarlem Jamborette.

4. Dayton Hamvention 2023 trok recordaantal bezoekers

Dit jaar kwamen 33.861 mensen naar het Greene County Fairground and Expo Center van ’s werelds grootste amateurradiobeurs, de Dayton Hamvention. Het aantal overtrof het vorige record met meer dan 1.300 bezoekers. Het is meteen ook ruim 2.000 meer dan vorig jaar. De Hamvention van dit jaar was van 19 tot 21 mei en trok mensen van over de hele wereld.

“Het ging heel vlot dankzij de toewijding en het harde werk van bijna 700 vrijwilligers”, aldus Jim Storms, algemeen directeur van Hamvention.

De Dayton Hamvention 2024 staat gepland voor 17 – 19 mei 2024.

Met dank aan Ronny ON6CQ

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.