Kort radioamateurnieuws – week 22, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. RF-webinar 13 juni: “Tussen schemer en dageraad”,
  2. Livestream zonsverduistering 10 juni vanaf Radiotelescoop Dwingeloo,
  3. Eerste VERON-afdelingen gaan weer “open”,
  4. Alvast rondkijken in HAM RADIO World,
  5. Nieuwe video over SDR-transceiver Hermes-Lite 2,
  6. Bahrein en Kirgizië sluiten zich aan bij de IARU

Kort radioamateurnieuws

1. RF-webinar op 13 juni: “Tussen schemer en dageraad”

Op zondag 13 juni vanaf 15:00 uur verzorgt Henk PA2S een RF-webinar. Hij neemt je dan mee naar de schatkamer van de nachtelijke ionosfeer, die tussen avondschemer en ochtendgloren vele verrassingen kent!

Naast theoretische achtergronden belicht hij ook praktische kanten, zoals tijdstippen van de gunstige omstandigheden. Ook legt hij uit waarom bepaalde gebieden op aarde lastiger te bereiken zijn. Een waarschuwing is wel op zijn plaats, want als je eenmaal gegrepen bent door het eigenzinnige karakter van de ionosfeer, laat het je niet meer los!

Voor meer informatie en eventuele aanmelding verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

2. Livestream zonsverduistering op 10 juni vanaf Radiotelescoop Dwingeloo

CAMRAS-schotel DwingelooOp donderdag 10 juni vanaf 11:00 is vanuit Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering te zien: de maan schuift dan een stukje voor de zon. De Radiotelescoop Dwingeloo zal deze zonsverduistering volgen en de metingen presenteren tijdens een livestream. Daarbij wordt samengewerkt met de Werkgroep Leidse Sterrewacht.

Meer informatie op camras.nl: Livestream zonsverduistering 10 juni

3. Eerste VERON-afdelingen gaan weer “open”

Langzaam maar zeker wordt het weer mogelijk om elkaar persoonlijk, in kleine groepen te ontmoeten. Dat geldt ook voor VERON-afdelingen. Zo gaat bijvoorbeeld VERON-afdeling Den Haag vanaf 9 juni weer “open”. Daarbij hanteert de afdeling wel een strikt COVID-19-protocol, dat bijvoorbeeld voorschrijft dat het maximum aantal deelnemers aan een bijeenkomst twaalf bedraagt. Om dat goed te organiseren, wordt gebruik gemaakt van een online reserveringssysteem. In de afdelingsnieuwsbrief van juni wordt het gehele COVID-19-protocol uitgelegd.

4. Alvast rondkijken bij HAM RADIO WORLD

HAM RADIO WORLD is het virtuele alternatief voor HAM RADIO Friedrichshafen, dat vanwege de coronapandemie werd geannuleerd. De DARC meldt dat liefhebbers alvast eerste indrukken kunnen opdoen in de virtuele omgeving. Vanaf 4 juni is de foyer namelijk open en kunnen bezoekers kijken wat hen in het laatste weekend van juni te wachten staat.

Het enige wat je nodig hebt om rond te kijken in de foyer, en misschien andere geïnteresseerde radioamateurs te ontmoeten, zijn een up-to-date internetbrowser, een pc of laptop, een webcam en een microfoon. Om met andere bezoekers te praten hoef je alleen maar voor elkaar te gaan staan ​​met je avatars. Probeer het uit, test je apparatuur en beweeg met de pijltjestoetsen op het toetsenbord in de HAM RADIO WORLD.

In deze virtuele wereld, gebaseerd op het origineel, kun je in het weekend van de beurs (25 tot 27 juni) rondstruinen, vrienden ontmoeten, zaken doen, lezingen bezoeken, kamperen en zelfs een virtueel biertje drinken. Om je virtuele wandeling te starten, klik je op de volgende link: https://pre.ham.darc.de/

5. Nieuwe video over SDR-transceiver Hermes-Lite 2

De Hermes-Lite 2 is een relatief voordelige SDR-transceiver voor de HF-amateurbanden. Deze QRP-tranceiver is geheel open source, zowel de hardware als de software. Rondom de Hermes-Lite bestaat een actieve gemeenschap van mensen die elkaar informeren over hun ervaringen en experimenten met het SDR-systeem. Een ieder die dat wil, kan zich hierbij aansluiten.

Kort geleden bracht het YouTube-kanaal Tech Minds een compacte, Engelstalige video uit over de Hermes-Lite 2. Daarin wordt niet alleen de hardware geïntroduceerd, maar ook getoond hoe die te gebruiken is in combinatie met Simon Browns SDR Console. Een aardige introductie voor wie kennis wil maken met dit systeem.

Meer informatie:

6. Bahrein en Kirgizië sluiten zich aan bij de IARU

De bij de IARU aangesloten verenigingen, waaronder de VERON, stemden kortgeleden in met het IARU-lidmaatschap van twee nieuwe verenigingen: de Bahrain Amateur Radio Society (BARS) en de Amateur Radio Union of the Kirgizische Republiek (ARUKR).

BARS is opgericht op 23 juli 2020 en is wettelijk geregistreerd/erkend om de amateurs van Bahrein te vertegenwoordigen. In september had de vereniging 15 leden op een totaal van 88 gelicentieerde zendamateurs in het land.

ARUKR is opgericht op 25 oktober 2013 en is wettelijk geregistreerd/erkend om de amateurs van Kirgizië te vertegenwoordigen. Vanaf oktober 2019 waren alle 110 gelicentieerde amateurs in het land lid van ARUKR .