Open dag CAMRAS

Open dag CAMRAS (zondag 4 oktober) tijdens Weekend van de Wetenschap

Open dag CAMRAS (zondag 4 oktober) tijdens Weekend van de WetenschapHet eerste weekend van oktober is traditioneel het Weekend van de Wetenschap. CAMRAS (Dwingeloo Radiotelescoop) en ASTRON+JIVE zijn geopend voor publiek op zondag 4 oktober van 12:00 tot 17:00 uur.

Voor u als donateur of relatie van CAMRAS een goede gelegenheid om naar Dwingeloo (Lhee) te komen en zowel het CAMRAS-deel als het ASTRON+JIVE-deel van de Open dag te bezoeken. In Lhee volgt u de parkeerinstructies en aanwijzingen van de verkeersregelaars. Er is pendelvervoer tussen waar geparkeerd wordt en ASTRON+JIVE en CAMRAS.

Misschien heeft u de gerestaureerde radiotelescoop nog niet gezien. Op de Open dag zijn ruim twintig CAMRAS vrijwilligers aanwezig om alle bezoekers de gelegenheid te geven om de radiotelescoop van binnen en van buiten te bekijken.

In de radiotelescoop demonstreren wij een pulsar en voordat u de radiotelescoop in wandelt loopt u langs het PulsarPad: een drietal experimenten die uitleggen wat een pulsar is. Onze vrijwilliger Barbara de Jong heeft de experimenten voor het PulsarPad voor deze Open dag ontworpen.

Buiten de radiotelescoop kunt u alle CAMRAS-vrijwilligers alle vragen stellen die u maar wilt.

Naast de experimenten van het PulsarPad hebben wij op het grasveld bij de telescoop ook nog drie demo’s staan over reflecties van radiogolven tegen meteoorsporen, een zonneradiotelescoop en een experiment waarmee het Dopplereffect wordt gedemonstreerd. Bij de slagboom staat een tent met een CAMRAS-info-stand.

Ook het ASTRON+JIVE-deel is de moeite waard om te bezoeken omdat het uw blik op de wereld van de radioastronomie enorm kan vernieuwen. ASTRON heeft recentelijk haar gebouwen gerenoveerd en uitgebreid met nieuwbouw. Een deel van het ASTRON-gebouw is open en verder heeft ASTRON een grote tent op het parkeerterrein staan. In het ASTRON-deel zijn veel ASTRON+JIVE-medewerkers aanwezig om uw vragen te beantwoorden. In de ASTRON-tent is ook een CAMRAS-info-stand aanwezig.

De toegang is gratis.

Rolstoeltoegankelijk: ja, maar de radiotelescoop is niet rolstoeltoegankelijk
Invalidentoilet aanwezig: ja

Het Weekend van de Wetenschap en deze Open dag van CAMRAS en ASTRON+JIVE is ook geschikt voor kinderen. Neem uw eventuele huisgenoten, kinderen en/of kleinkinderen mee!

En krijg u niet genoeg van radioastronomie? Naast de open dag van CAMRAS en ASTRON+JIVE organiseert de LofarTafel de LofarDag!

Zie http://www.astron.nl/about-astron/press-public/news/werp/open-dag-4-oktober-2015