Kort radioamateurnieuws – week 36, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. AI gebruiken om ruis in een radiosignaal te elimineren;
  2. HUNSOTRON september 2023 in PDF;
  3. RF-webinar met Herman PA0VRE over zelfbouw transceiver;
  4. PI4HAL-bulletin september 2023 in PDF;
  5. Versie 4 van de RTL-SDR dongle is nu uit.

Kort radioamateurnieuws

1. AI gebruiken om ruis in een radiosignaal te elimineren

We kennen Jean-Paul Suijs (PA9X) als auteur van vele boeiende artikelen op de VERON website. Maar hij schrijft ook op zijn eigen blog. En daar vinden we een zeer interessant artikel over de inzet van kunstmatige intelligentie bij ruisonderdrukking. Hij schrijft hierover het volgende:

Al meer dan acht jaar vecht ik tegen door de mens veroorzaakte ruis, ook wel QRM genoemd. Daarin sta ik niet alleen. De hele radioamateurwereld heeft te maken met een snelle toename van door de mens veroorzaakte ruis. Dit is het resultaat van de vele elektrische apparaten die thuis worden gebruikt. Van telefoonopladers tot LED-lampen. En van e-bikes tot zonnepanelensystemen. Maar de radioamateur zou geen radioamateur zijn als hij niet zou experimenteren met middelen om QRM uit een radiosignaal te verwijderen.

Nieuwsgierig geworden? Lees het hele (Engelstalige) artikel hier. Wil je hierna nog meer over dit fascinerende onderwerp lezen? Check dan ook nog even deze Google Group.

2. HUNSOTRON september 2023 in PDF te downloaden

Het afdelingsblad HUNSOTRON van de VERON-afdeling Hunsingo (A60) bevat regelmatig eigen artikelen die ook voor een groter publiek interessant zijn dan uitsluitend de A60-afdelingsleden. En dat is ook nu weer het geval.

Zo lees je in de september-uitgave bijvoorbeeld een lekker lang artikel over het feit dat “It grutte ear” in Burum dit jaar 50 jaar bestaat. En dit is een heel wat langer artikel dan ons korte persberichtje over de aanstaande open dag in Burum. Dus wil je meer achtergrondinformatie weten over dit grondstation, dan is deze Hunsotron een must-read. Maar deze Hunsotron bevat ook nog een boeiend stuk geschiedenis over de elektronische betaalkaart. Dus alle lof voor Pieter Kluit en Bas Levering, de Hunsotron Redactie.

Lees dit en meer in de HUNSOTRON van september 2023.

3. RF-webinar met Herman PA0VRE over zelfbouw transceiver

De RF-webinars zijn ontstaan als alternatief voor de RF-seminars. Om zo tijdens de pandemie het contact in stand te houden. Sindsdien is een prachtige reeks hoogwaardige presentaties de revue gepasseerd. Het RF Seminar en RF Webinar gaat over actuele onderwerpen voor zendamateurs met interesse in de technische en wetenschappelijke achtergronden van hun experimenten.

Het eerstkomende webinar is op zondag 24 september 2023. Herman PA0VRE geeft dan een presentatie over zijn zelfbouw transceiver. Zet het vast in je agenda! Meer informatie volgt spoedis.

4. PI4HAL-bulletin september 2023 in PDF te downloaden

PI4HAL is het clubstation van de Vereniging Radiozendamateurs SS Rotterdam. Het station bevindt zich op het voormalige passagiersschip SS Rotterdam, dat tegenwoordig dienst doet als hotel en permanent is afgemeerd aan het 3e Katendrechtsehoofd in Rotterdam (QTH-locator: JO21fv).

De vereniging heeft tot doel – naast het in de lucht houden van PI4HAL – de radiohobby bij de bezoekers van het schip toe te lichten en te promoten.

De vereniging brengt bovendien maandelijks een uitgebreid, gratis nieuwsbulletin uit, het PI4HAL-bulletin. De september-uitgave telt een indrukwekkende 69 pagina’s en de inhoudsopgave is veel te lang om hier op te sommen! Dus download het PI4HAL-bulletin september 2023 zelf en geniet lekker lang van het lezen van de vele boeiende artikelen.

5. Versie 4 van de RTL-SDR dongle is nu uit

RTL-SDR heeft hun laatste V4 model van hun USB software defined radio dongle uitgebracht.  Deze versie heeft o.a. verbeterde HF ontvangst met gebruik van een ingebouwde upconverter. Storing van sterke omroep stations veroorzaakt nu minder afname van de gevoeligheid. En de dongle gebruikt minder stroom en produceert minder warmte.

De V4 is een Limited Edition-ontwerp. De R828D-tunerchip is nu volledig uit productie en het aantal eenheden dat kan worden geproduceerd wordt beperkt door het aantal chips dat in het bezit is van de fabrikant in China. Ze hebben aangegeven dat er voldoende voorraad zou moeten zijn voor ongeveer een jaar productie.

De prijs van de V4 dongle gaat ongeveer $40 bedragen.

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.