Contest University en Hamvention 2021 forums online beschikbaar

De presentaties van de Contest University en de forums van de Hamvention 2021 zijn nu online beschikbaar op YouTube. Het complete programma van de Contest University is overigens ruim acht uur lang. De Hamvention 2021 forums daarentegen duren bijna 5 uur. Een veelheid aan onderwerpen passeert de revue. Inspirerende sprekers delen hun kennis en ervaring over deze onderwerpen, uiteraard allemaal gerelateerd aan zendamateurisme. Wel zijn alle presentaties in het Engels.

US Contest University

Onderwerpen en sprekers zijn te vinden op de website van US Contest University. Zo spreekt Frank Donovan, W3LPL, over hoe je je station kunt voorbereiden voor een contest. Niet alleen om mee te doen, maar vooral om bovenaan te eindigen. Hij geeft daarbij ook een heleboel praktische tips. Zo vindt hij N-connectors absoluut ongeschikt voor buitengebruik, een enkel model daargelaten. De reden? N-connectors maken slecht contact zodra de middenpen enkele millimeters teruggetrokken wordt. En dat gebeurt gemakkelijk door weersinvloeden zoals bevriezen en opwarmen. Met name ook als er lange zware coaxkabels aanhangen. Hij gebruikt daarom alleen PL-259-connectors voor HF, en alleen maar hele goede. Maar voor VHF en UHF adviseert hij 7/16-DIN-connectors.

Een betere VSWR is een slecht teken

Ook een handige en bijna vanzelfsprekende tip: test je station ruim voor de contest en gebruik daarbij een checklist. Als je een goede score wilt halen moet alles gewoon werken. En controleer jaarlijks de antennemast en antennes. W3LPL raadt ook aan de VSWR van je antennes bij installatie op te schrijven met de frequentie waarbij gemeten werd erbij. Bij de checklist controleer je dan de VSWR van de antennes. Als de VSWR beter is geworden weet je dat er iets mis is: ergens treedt extra verzwakking op.

Andere onderwerpen

Onderwerpen in de US Contest University video zijn  onder andere: de jeugd – de toekomst van contesters; contesten vanuit Rusland; geen magie in propagatie; zendontvangerprestaties voor de HF-DX en contestoperator. Alle bijdragen zijn zoals gezegd in het Engels. Presentatiedia’s zijn te vinden op de website van Contest University.

Contest University en HamventionHamvention Virtual Forum

Dr Tamitha Skov, WX6SWW, de “Space Weather Woman” geeft een uitgebreide vooruitblik op de zojuist begonnen zonnecyclus 25 vanaf 1:51 hr in de Hamvention video. Ze gaat dieper in op de McIntosh voorspelling van een hoger maximum dan voorspelt door het Solar Cycle Prediction Panel. Ook de antwoorden op de vragen zijn buitengewoon interessant, onder andere over de Parker Solar Probe en onze kennis over de zon en het aardmagnetisch veld en hoe het veranderd.

Bronnen voor US Contest University en Hamvention 2021 forums:

US Contest University

Hamvention 2021