Kort radioamateurnieuws – week 2, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Dayton Hamvention 2021 geannuleerd
  2. Nieuw trans-Atlantisch record op VLF (8,271 kHz)
  3. Certificaat geostationaire amateursatelliet QO-100
  4. Ervaringen met FT4 op lineaire satellieten

Kort radioamateurnieuws

1. Dayton Hamvention 2021 geannuleerd

De organisatoren van de Hamvention 2021 maken bekend dat het evenement ook dit jaar niet doorgaat vanwege de coronapandemie. De Hamvention stond aanvankelijk gepland voor 21 tot 23 mei.

Als reden noemen de organisatoren onder andere dat de distributie van vaccins in zowel de Verenigde Staten als de rest van de wereld achterloopt op de planning. Daarnaast vergroot de opkomst van een meer overdraagbare vorm van het COVID-19-virus de kans op verdere volksgezondheidsproblemen in de komende maanden. De organisatie neemt daarom de moeilijke beslissing om het evenement te annuleren.

Meer informatie: 2021 Hamvention Cancellelation

2. Nieuw trans-Atlantisch record op VLF (8,271 kHz)
VLF-antenne VO1NA

Antennemast John Craig (VO1NA)

Joe Craig (VO1NA), een liefhebber van zenden op zeer lage frequenties (VLF, 3 – 30 kHz), meldt een nieuw record. De Duitse radioamateur Stefan Schaefer (DK7FC) ontving namelijk zijn bericht van 50 tekens, uitgezonden vanuit Newfoundland op 8,271 kHz. Craig gebruikte daarbij een uitgangsvermogen van slechts 10 mW.

“Dit is een nieuw record voor trans-Atlantische amateurverbindingen op VLF”, zo vertelt Craig aan de Amerikaanse radioamateurvereniging ARRL. De gebruikte mode was EbNaut van Paul Nicholson. EbNaut is een synchrone, coherente BPSK-mode voor gebruik op VLF en lage LF. Als antenne gebruikte Craig een zogenaamde rotated L, met een gemiddelde hoogte van 10 meter en een lengte van 100 meter.

Bron: ARRL

3. Certificaat geostationaire amateursatelliet QO-100

Om het gebruik van de geostationaire amateursatelliet QO-100 verder te promoten, geeft de Italiaanse radioamateurvereniging ARI een certificaat uit. Je kunt in aanmerking komen voor dat certificaat door zoveel mogelijk verbindingen te maken over de satelliet. Ieder gewerkt DXCC-land geldt daarbij als multiplier. Behalve SSB-verbindingen zijn ook digitale modes toegestaan, inclusief DATV. Verbindingen gemaakt in de periode van 1 februari 2021 (00:00 UTC) tot 31 januari 2022 (23:59 UTC) tellen mee voor het behalen van het certificaat.

Kijk voor meer informatie op de ARI-website: Oscar 100 AWARD 2021

4. Ervaringen met FT4 op lineaire satellieten

In de laatste editie van de Engelstalige nieuwsbrief van AMSAT-EA staat onder andere het verhaal van Carlos Flores (EA3HAH) over het gebruik van FT4 over lineaire amateurstallieten.

AMSAT-EA-logoHij leidt zijn verhaal als volgt in.

“Zoals we allemaal weten, heeft het werken over satellieten zo zijn “kleine” complicaties: dopplerverschuivingen, het volgen van de satelliet (tracking), de korte satellietpassages, maar ook het gebruik van vreemde talen. Kun je iets vereenvoudigen en stress verminderen? Ik vermoedde van wel. Ik dacht dat het interessant zou zijn om een digitale mode te gebruiken die op zijn minst de stress van de taal zou wegnemen en incidenteel ook de installatie om over satellieten te werken iets zou kunnen vergemakkelijken…”

Lees het hele verhaal in de nieuwsbrief: Newsletter AMSAT-EA 01/2021