Kort radioamateurnieuws – week 13, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Samenwerking radioamateurs en molenaars bij wereldrecordpoging op 9 april 2022, 
  2. RAZzies april 2022 als PDF-download beschikbaar, 
  3. Maartuitgave Twente Beam: G5IJ-antenne

Kort radioamateurnieuws

1. Samenwerking radioamateurs en molenaars bij wereldrecordpoging op 9 april 2022

Het Gilde Vrijwillige Molenaars vier dit jaar haar 50-jarig jubileum. Ter gelegenheid daarvan gaan molenaars in Nederland op 9 april 2022 van 11:00 tot 12:00 uur (lokale tijd) trachten een wereldrecord te vestigen. Zij gaan dan namelijk proberen om meer molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien dan ooit eerder in een ander land is gebeurd. Zendamateurs mogen bij deze poging aansluiten door vanaf of in de buurt van een van de deelnemende molens een amateurstation in de lucht te brengen.

Lijkt het je wat? Zoek dan een molen bij je in de buurt in de lijst van deelnemende molenaars. Neem vervolgens contact op met de molenaar en bespreek de mogelijkheden.

Kijk voor meer informatie op de website van VERON-afdeling Zuid-Limburg: Mills on the Air – Recordpoging

2. RAZzies april 2022 als PDF-download beschikbaar

De vereniging Radio Amateurs Zoetermeer (RAZ) brengt het maandblad RAZzies uit. De apriluitgave is nu als PDF-download beschikbaar, met verschillende artikelen over technische onderwerpen:

  • Panadapter voor de Drake R-4B-ontvanger
  • Experimentele CW-transceiver voor 10 meter
  • Elektronische keyers

Verder een interessant verhaal van ‘Opa Vonk & Pim’ over PLL, Phase Locked Loop.

Download: RAZzies april 2022

3. Maartuitgave Twente Beam: G5IJ-antenne

Twente Beam is het afdelingsblad van de gecombineerde VERON-VRZA-afdeling in Twente. In de maartuitgave vind je onder andere in de rubriek Antennedroad een verhaal over de G5IJ-antenne. Dat is een breedbandige HF-antenne bestaande uit een 20 meter lange 300Ω-lintlijn als straler en een aanpassingstransformator met een T200-2-ringkern. Berto PA2BDV bespreekt de constructie en de werking, en gaat tevens in op de discussie die is ontstaan rondom de effectiviteit van deze antenne

Lees dit en meer in Twente Beam van maart.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.