Kort radioamateurnieuws – week 4, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Video: VHF/UHF-portofoon ICOM ID52-E
  2. Radiomarkt in Renswoude op 30 april
  3. 15.628 antenne-installaties in Nederland in december 2021
  4. Gerard PA1AT ontvangt “UBA 75 Extreme Award”

Kort radioamateurnieuws

1. Video: VHF/UHF-portofoon Icom ID-52E

De VHF/UHF-portofoon ID-52E (D-STAR en FM) is nog maar korte tijd op de markt en wellicht ben je geïnteresseerd in een review. Icom UK maakte samen met Bob McCreadie (G0FGX) een uitgebreide video, die naast een introductie van het apparaat ook diverse tips over het gebruik geeft.

Bob presenteert onder andere:

  • functies, instellingen en bediening van de ID-52E
  • overzicht GPS-, D-STAR- en Bluetooth-mogelijkheden
  • werking van kanalen en geheugens

Bron: Southgate Radio Amateur News

2. Radiomarkt in Renswoude op 30 april

Zoals ieder jaar is er ook in 2022 een radiomarkt tijdens de VRZA Radiokampweek. Ditmaal is de markt op zaterdag 30 april op recreatiepark de Lucht te Renswoude. Bij uitzondering zal deze radiomarkt op een zaterdag plaatsvinden in plaats van op Hemelvaartsdag.

Organisator Sjef Verhoeven (PE5PVB) meldt bovendien:

De toegang tot de radiomarkt is geheel gratis. Wilt u deelnemen aan deze radiomarkt? We hebben zowel kramen als een groot grasveld ter beschikking voor de kofferbakverkoop. Kramen zijn te huur vanaf €25,00 per kraam (4x1m). Kramen dienen van te voren gereserveerd te worden. Gebruik hiervoor het inschrijfformulier op onze website. Wilt u gebruik maken van de kofferbakverkoop? Hier is geen inschrijving voor mogelijk. U bent gewoon welkom. Let wel op: vol=vol.

Meer informatie? Kijk op de website Radiokampweek of neem contact op met Sjef Verhoeven (PE5PVB) via telefoonnummer 06-50802382.

3. 15.628 antenne-installaties in Nederland in december 2021

Het Antennebureau meldt dat er in december 2021 in totaal 15.628 antenne-installaties in Nederland stonden, wat een toename is van 30 antennes in vergelijking met een maand eerder.

De opgave van het Antennebureau betreft overigens uitsluitend de antenne-installaties ten behoeve van telecommunicatie (2G, 3G, 4G en 5G). Antennes van bijvoorbeeld radioamateurs zijn dus niet opgenomen in deze cijfers.

Bron: Antennebureau: Kleine toename aantal antenne-installaties

4. Gerard PA1AT ontvangt “UBA 75 Extreme Award”

Dit jaar viert de Belgische radioamateurvereniging UBA haar 75-jarig jubileum. Daarom is er in januari en februari het “UBA 75 On The Air Event”. Een groot aantal Belgische stations gebruikt dan de prefix ON75. Wie een flink aantal van deze special event stations werkt, komt in aanmerking voor het “UBA 75 Award”.

Gerard PA1AT was de eerste Nederlandse zendamateur die alle 64 deelnemende ON75-stations werkte en ontving daarom op 26 januari het “UBA 75 Extreme Award”.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.