Kort radioamateurnieuws – week 15, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Morgen, 16 april: RF-webinar over frequentie- en fasemeting met tinyPFA;
  2. RAZzies april 2023 als PDF-download beschikbaar;
  3. Opmerkelijk: antennes schetsen met kunstmatige intelligentie.

Denk ook aan de diverse VERON-contesten van dit weekend: de PACCdigi op HF, de digimode-contest op 6m, en de DATV-contest op 6m, 2m en 70cm. Veel contestplezier gewenst!

Kort radioamateurnieuws

1. Morgen, 16 april: RF-webinar over frequentie- en fasemeting met tinyPFA

In het RF-webinar van zondag 16 april geeft Erik Kaashoek (PD0EK) een presentatie over frequentie- en fasemetingen met de tinyPFA.

In het eerste deel geeft hij een overzicht van de verschillende methoden om frequentie en fase te meten, wat de inherente factoren zijn die de meetnauwkeurigheid bepalen en welke technische mogelijkheden en belemmeringen er zijn om deze meetnauwkeurigheid te verbeteren. Ook bespreekt hij de meetmethode, gebruikt in de tinyPFA, met een uitleg over de inherente beperkingen door het gebruik van de nanoVNA-H4-hardware.

In het tweede deel van de presentatie laat Erik zien hoe je met de tinyPFA diverse frequentie- en fasemetingen kunt doen, hoe je de meetresultaten kunt presenteren en hoe die metingen met de tinyPFA zich verhouden tot metingen met professionele apparatuur.

De lezing begint om 15:00 uur. Inloggen om de verbinding te testen kan vanaf 14:00 uur. Voor meer informatie en aanmelding voor het webinar verwijzen wij naar de website: RF Seminar

2. RAZzies april 2023 als PDF-download beschikbaar

De vereniging Radio Amateurs Zoetermeer (RAZ) brengt het maandblad RAZzies uit. De april-uitgave is nu als PDF-download beschikbaar.

Deze keer onder meer in RAZzies:

  • De bouw van een B2-replica: de zender
  • FT8 met een Android-telefoon
  • Opa Vink: Wat zegt SWR?
  • Gestabiliseerde buizenvoeding
  • En verder diverse bespiegelingen op de blogpagina’s van PA3CNO.

Veel leesplezier gewenst.

Download: RAZzies april 2023

3. Opmerkelijk: antennes schetsen met kunstmatige intelligentie

Pascal F5LEN heeft een AI-programma “gevraagd” om enkele antennes voor hem te schetsen. Achtereenvolgens vroeg hij om een Cubical Quad en een Yagi-antenne.

 

De resultaten publiceerde hij op zijn Twitter-account. De afbeeldingen van de antennes zijn zonder meer indrukwekkend te noemen, prachtig voor een poster aan de muur. Maar het is de vraag of je met deze antennes ooit een contest gaat winnen…

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.