Kort radioamateurnieuws – week 42, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. VERON felicitaties voor promovendus Koos Fockens PA0KDF;
  2. Gebruik van de 1,2 GHz-band voor amateurradio;
  3. SAQ Grimeton zendt uit op dinsdag 24 oktober;
  4. IARUMS Regio 1 nieuwsbrief september 2023;
  5. ESTCube-2 van Estland in een baan om de aarde;
  6. Een 2 meter antenne gemaakt van tape?

Kort radioamateurnieuws

 

1. VERON felicitaties voor promovendus Koos Fockens PA0KDF

Koos Fockens PA0KDF

Het onderzoek naar “Man-Made” ruisniveau’s in Nederland, zoals dat in 2015 en 2016 is uitgevoerd, is onderwerp geworden van een promotieonderzoek door Koos Fockens PA0KDF aan de Universiteit Twente. Daarvoor is ook een onderzoek gedaan naar propagatie in stedelijke omgevingen, waar sommige VERON-leden ook in geparticipeerd hebben.

Onlangs is het proefschrift van Koos goedgekeurd. En daarmee is hij toegelaten tot de openbare verdediging ervan op vrijdag 20 oktober 2023, dus gisteren, op de Universiteit Twente. Het proefschrift met de titel “Cumulation of Man-Made Radio Noise – A quest for causes of the increase of radio noise in residential areas” is een direct gevolg en vervolg van de VERON ruismeetcampagne.

De VERON wil langs deze weg graag promovendus Koos van harte feliciteren met dit geweldige resultaat!

 

2. Gebruik van de 1,2 GHz-band voor amateurradio

ITU logoVolgende maand begint de ITU Wereld Radio Conferentie, WRC-23. Deze conferentie is van groot belang voor de toekomst van amateurradio, in het bijzonder de 23cm band. Het ITU News Magazine heeft een artikel van IARU President Tim Ellam, VE6SH over amateuractiviteit in de 23cm band. Dit is het onderwerp van een uitdagend agendapunt op de conferentie waarin wordt opgeroepen tot maatregelen die primaire radionavigatiediensten zoals Glonass en Galileo beschermen tegen gebruik door amateurs vanaf de grond en via satellieten. Je kunt het artikel lezen via deze link.

De IARU meldt ook dat de laatste formele voorbereidende vergadering voorafgaand aan de WRC over dit onderwerp, moeizaam verliep en geen consensus kon bereiken over maatregelen zoals vermogens- en bandbreedtelimieten of frequentiebeperkingen. De IARU steunt verdere inspanningen en zal blijven proberen een oplossing te vinden voor geschikte aanbevelingen, maar is tegen het onterecht wettelijk opleggen van dergelijke maatregelen.

 

3. SAQ Grimeton zendt uit op dinsdag 24 oktober

Na een lange periode van onderhoud aan het gebouw, is Werelderfgoed Grimeton Radio Station SAQ van plan om in de lucht te zijn op VN-dag. En dat is aanstaande dinsdag, 24 oktober 2023. De uitzending start om 17:00 CET (15:00 UTC). Men zal een vredesboodschap naar de hele wereld uitzenden.

Probeer ook zelf eens deze 200kW Alexanderson dynamo uit 1924, op 17,2 kHz CW in je shack te ontvangen. Klik hier voor verdere info.

 

4. IARUMS Regio 1 nieuwsbrief september 2023

De IARUMS Regio 1 nieuwsbrief van september 2023 is onlangs verschenen. Op onze maandrapportage pagina houden we een overzicht bij van al deze nieuwsbrieven. En ook deze september editie is daar nu in PDF formaat terug te lezen.

Deze maand meer informatie over de ontvangen storingen op verschillende banden in de FT-8 en FT-4 toegewijde segmenten. Dit alles veroorzaakt door stoorzenders, die verschillende onbekende modi gebruikten – continu of bursts – en bandbreedtes. Gedurende de eerste helft van september konden ze ook worden waargenomen en de TDoA radiolocaties bleven wijzen naar het gebied rond Sevastopol. Soms werd deze jamming gelijktijdig uitgevoerd op de 20, 17, 1,5 12 en 10 m banden. Gelukkig verdwenen deze uitzendingen in de tweede helft van de maand. Lees het allemaal in deze IARUMS-R1 nieuwsbrief!

 

5. ESTCube-2 van Estland in een baan om de aarde

ESTCube-2 artist impression by Frost FX, ESTCube, Karl Vilhelm Valter

De ESTCube-2 werd op 9 oktober 2023 gelanceerd vanuit Kourou, Frans Guyana, met de Vega draagraket van het Europees Ruimteagentschap. De 3U Cubesat is grotendeels ontwikkeld door studenten van de Universiteit van Tartu in Estland. Downlinks op 435,800 MHz en 2425,000 MHz werden gecoördineerd door de International Amateur Radio Union (IARU).

Het belangrijkste doel van het ESTCube-2 project is om studenten en scholieren praktijkervaring te laten opdoen met ruimtetechnologie. Naast andere activiteiten zal de satelliet berichten uitzenden via een NBFM-signaal met vooraf opgenomen audiogroeten. De satelliet is in een zon-synchrone baan op 555 km hoogte geplaatst. De werkelijke baanparameters moeten echter nog worden bevestigd. Dit meldt de AMSAT News Service.

 

6. Een 2 meter antenne gemaakt van tape?

In de meest recente aflevering van “Will It Antenna?” ontwerpt en test Ben Eadie (VE6SFX) een antenne die volledig van tape is gemaakt, en spoiler alert – hij werkt behoorlijk goed.

Het basisontwerp dat Ben hier gebruikt staat bekend als een J-pole. Een populair “mijn eerste antenne“-ontwerp voor radioamateurs die verder willen gaan dan de standaard sprietantenne die wordt geleverd bij die goedkope portofoon die je maar niet kunt laten te kopen zodra je je licentie hebt gehaald.

Meestal bouwen radioamateurs hun J-pole antennes van onbuigzaam materiaal, waarbij koperen waterleiding een typische keuze is. Koper heeft het voordeel dat het gemakkelijk verkrijgbaar is en het resulteert ook in een zelfdragende, weerbestendige antenne die gemakkelijk buiten kan worden gemonteerd. Koper wordt echter schrikbarend duur en een paar meter waterleiding is niet bepaald geschikt voor draagbaar gebruik.

Lees dit boeiende artikel (in het Engels) verder op deze Hackaday pagina.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.