Vogels op de antenne; wie heeft er geen last van?

Vogels op de antenne; wie heeft er geen last van?Ik had er zelfs veel last van, van die vogels op mijn antenne. Mijn FB-13 en X-50 werden door die vogels regelmatig als rustplaats gekozen. Met als resultaat een hoop vogelpoep in de tuin en op het dak.

Er zijn radioamateurs die een plastic uil of een andere nep roofvogel op of in de mast plaatsen. Na wat informatie hierover te hebben opgezocht bleek dat het de eerste week wel goed werkte. Maar de vogels krijgen daarna in de gaten dat het beest in de mast geen gevaar is. En dus wordt de antenne na verloop van tijd weer gewoon als rustplaats gebruikt.

Na wat zoekacties op internet kwam ik steeds weer uit op “vogelkammen“. Die worden gebruikt om vogels op bepaalde plaatsen te weren. Echter, deze dingen zijn relatief windgevoelig en ook best wel zwaar. Dit was voor mij dus geen geschikte oplossing.

Uiteindelijk dacht ik aan “tiewraps“. Ik kocht voor nog geen 5 euro 500 van die dingen via internet. Ze zouden zelfs UV bestendig moeten zijn maar daar kan ik nog niets over zeggen.

Dus de mast naar beneden gehaald en met de tiewraps aan de gang gegaan. Om de 5 centimeter zo’n ding om de antennebuis getrokken met het eindstukje omhoog. En omdat de vogels zelfs gebruik maakten van de radialen van de X-50 VHF/UHF antenne als zitplaats, deze gelijk ook maar met tiewraps behandeld. Het eindresultaat ziet er wel komisch uit, maar sinds de mast weer omhoog staat heb ik er geen vogel meer op zien zitten.

Al met al een goedkope en naar mijn idee doeltreffende oplossing om de vogels van de antennes te weren. Ook na een fikse regenbui bemerkte ik geen oplopende SWR. Daar was ik in eerste instantie wel bang voor, maar dat viel dus mee. Ik ben nu eindelijk “vogelvrij“.

Henk (PD7HB)