DF-antennes, de USA varianten

Gigantische DF-antennes (deel 3)

DF-Antennes, de USA varianten

DF-Antennes, de USA variantenIn het eerste deel schreef ik: De kenmerken van een “Wullenweber” zijn meerder breedbandige antennes (monopolen) geplaatst in een cirkel en achter elke antenne een vlak reflectiescherm dat verbonden is met een aardnetraster dat groter is dan de diameter van de antennecirkel. Deze kenmerken zelfs de naam “Wullenweber” zijn bij de twee verschillende vormen van DF antennes in een cirkel door de westerse wereld overgenomen. Ook de USSR varianten in deel 2 hebben deze kenmerken behalve de naam “Wullenweber”.

Ten aanzien van de Wullenweber antenne arrays met name de USA varianten waar dit deel van het verhaal over gaat zie als eerste: AGARD Wullenweber. Hier vind je een nadere uitleg over deze antennes. De fysieke uitvoering van de Duitse Wullenweber draad antenne zoals Abb. 2 in deel 1 is in de USA varianten losgelaten. In deel 2 de voormalige USSR varianten zien we wel afgeleiden van de originelen Duitse Wullenweber antenne terug. John Stone Stone heeft op de eerste Direction Finding System patent verkregen in 1902 (US Patent 716134). Opm. pa3clq, System is niet een antenna array. Alternatieve en verbeterde DF-systemen werden uitgevonden door Lee de Forest in 1904 (US Patent 771819), en door Italiaanse ingenieurs Ettore Bellini en Alessandro Tosi in 1909 (US Patent 943960).

Lees op deze webpagina het volledige verhaal inclusief verwijzingen naar foto’s en achtergronden zoals door Jan Pieter Oelp (PA3CLQ) onderzocht.