Antennes en mast verwoest in Morokulien

Antennes en mast verwoest in MorokulienHet station SJ9WL-LG5LG in Morokulien is uit de lucht nadat een zware storm de antennes en de mast heeft verwoest. Op 10 augustus is een grote boom omgewaaid en heeft in zijn val de antennes en mast van het station verwoest. De 33 meter hoge mast lag in brokstukken op de grond.

Antennes en mast verwoest in Morokulien

De mast was afgespannen met drie sets tuidraden en één tuidraden-set heeft er voor gezorgd dat de boom niet het gebouw heeft geraakt. De mast stond er al langer dan 10 jaar.

De shack van Morokulien staat precies op de grens tussen Zweden en Noorwegen. De operators van het station moeten om de dag de roepletters wijzigen van SJ9WL in LG5LG. Een foto gemaakt door Henryk Kotowski, SM0JHF heeft op de omslag van QST van oktober 1996 gestaan.

Het herdenkingsstation is gewijd aan SM5WL en LA5LG legt Henryk uit. Beide zendamateurs promootten ham radio en ondersteunden gehandicapte amateurs. De verlaten grenscontrole post is meer dan 50 jaar geleden overgenomen en omgebouwd tot clubstation.

Hamstaat

Het gebied rondom het station is nu bestemd voor recreatie en er staat ook een vredesmonument. Met het geld van het verhuren van het station onderhoudt en beheert de vereniging Amateur Radio in Morokulien (ARIM) het station. Mogelijk is dit het enige station in de wereld dat op een internationale grens staat. ARIM noemt het dan ook een hamstaat. Het station is uitermate geschikt voor gehandicapten.

De naam Morokulien is een combinatie van de woorden voor plezier – moro in het Noors en kul in het Zweeds – plus een achtervoegsel dat ‘op één plaats’ aangeeft.

Het antennepark bestond uit een 8 elements log-periodische voor HF. Een yagi-antenne voor 50MHz en yagi’s voor VHF en UHF. Bovenop de mast stond een VHF/UHF verticale antenne.

Verder vertelde Henryk dat Zweden deze zomer te kampen had met droogte, bosbranden en  recentelijk met zware stormen en regenbuien.

Reserveringen geannuleerd

De shack in Morokulien was geboekt voor het weekend, maar die reservering is geannuleerd. Dit najaar plannen clubs aan beide zijden van de internationale grens een gezamenlijk 50-jarig jubileumfeest.