Kort radioamateurnieuws – week 10, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Low Phase Noise Local Oscillator van PA3BIY;
  2. Dick PA2DTA ziet vreemde spullen;
  3. QRP-conferentie in Rennes (Frankrijk);
  4. Leren uit ervaringen van de Contest Crew;
  5. Stralingspatrooncontrole actieve antennesystemen;
  6. Leer GNURadio kennen;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Peter PA3BIY: Low Phase Noise Local Oscillator voor multiband VHF-transceiver

Het eerstvolgende RF-webinar zal plaatsvinden op zondag 10 maart 2024 met een presentatie door Peter PA3BIY over een Low Phase Noise Local Oscillator voor een high performance eigenbouw multiband VHF-transceiver. In deze presentatie zal Peter ingaan op het ontwerp en de bouw van een lokale oscillator met zeer lage faseruis en spurious voor 50, 70 en 144 MHz, gebaseerd op een DDS. Coaxial Resonator (CRO) en deeltechnieken.

Hoewel PLL’s vaak toegepast worden, is het moeilijk hiermee extreem lage waarden voor faseruis op VHF-frequenties te bereiken. In dit ontwerp wordt daarom gebruik gemaakt van een hoge kwaliteit DDS in combinatie met een CRO die op UHF oscilleert. De resulterende waarden van de faseruis zijn zowel bij 100 Hz als 10 kHz veel lager dan bij de meeste commerciële apparatuur wordt gevonden.

URL: BigBlueButton
Verbinding testen vanaf 14:00 uur, aanvang RF-webinar om 15:00 uur.

 

2. Dick PA2DTA ziet vreemde spullen tijdens de Hunsingo verkoping

Eind januari betekent bij Hunsingo dat er een verkoping op de rol staat. Ik denk dat diverse leden daarvoor eens met de spreekwoordelijke stofkam door hun collectie spullen gaan en overtollige dingen mee nemen om onder de hamer te laten komen. Ook metaforisch dan. Uw schrijver ging u voor, letterlijk als aanbieder – afslager, ook met de stofkam.

Zodoende kwam ik nog wat spullen tegen waaraan ik geen actieve herinnering meer had. Ik dacht dat er in sommige dingen ook weinig handel school, dus die vreemde dingen liet maar ik thuis. Tussen geweldige afstemcondensatoren  vond ik een heel vreemd exemplaar. Het is vrijwel zeker een ding van Britse makelij en behoorlijk bejaard. Ik heb geen idee waarvoor het ooit bedoeld is geweest. Ik kan zelfs niet uitmaken of het ex equipment is of geheel NOS. Het lijkt erop dat het in een kleine serie is gemaakt, maar het ziet er toch nog tamelijk handmade uit, ook qua materiaal.

Je leest dit opvallende verhaal verder op pagina 8 in de maart editie van de Hunsotron. En er staan trouwens nog meer leuke en leeswaardige artikelen in dit informatieblad van VERON afdeling Hunsingo.

 

3. QRP-conferentie in Rennes (Frankrijk)

Voor liefhebbers van het bouwen en werken met QRP (laag vermogen) is het goed om te weten dat er op zaterdag 18 mei 2024 een QRP-conferentie plaatsvindt in Rennes [uitspraak RENN] in het noordwesten van Frankrijk.

Het evenement omvat lezingen en demonstraties en is een ideale gelegenheid voor de uitwisseling van informatie tussen gelijkgestemde amateurs. De organisatoren zijn bezig met het samenstellen van een sprekersprogramma en zijn op zoek naar bijdragen over elk aspect van ontwerp, constructie en werking met laag vermogen.

Om meer te lezen over het bijwonen van en bijdragen aan het evenement, bezoek deze website. Het kan zijn dat je de webbrowser moet instellen om de webpagina te vertalen naar Engels of Nederlands als je het Frans zelf niet machtig bent.

 

4. Leren uit ervaringen van de Contest Crew

Doorwinterde radioamateurs, Chris Hurlbut KL9A en Dan Craig N6MJ, schoven onlangs aan bij de wekelijkse QRZ.com Contest Crew discussie. Ze beantwoordden vragen van een paar relatieve nieuwkomers in de contestwereld, N0GJW en M6ECG.

Zoals gewoonlijk zijn hun antwoorden en perspectieven nuttige herinneringen aan wat je wel en niet moet doen als je aan pile-ups werkt. Ondanks het feit dat deze twee onbetwiste kampioenen zijn, staan ze ook bekend om hun humor, bescheidenheid en bereidheid om de rest van ons te helpen onze vaardigheden te verbeteren.

Kijk mee naar deze tweede aflevering van de Contest Crew en abonneer je als je het leuk vindt wat je hoort.

 

5. Stralingspatrooncontrole van actieve antennesystemen via nabije veld metingen

Chang-Lun Liao heeft voor URSI (Union Radio-Scientifique Internationale) een verhandeling geschreven over stralingspatrooncontrole van actieve antennesystemen met behulp van metingen in het nabije veld. In het kort komt dit op het volgend neer:

De vijfde generatie (5G) nieuwe radio- en commerciële netwerken worden momenteel wereldwijd uitgerold door aanbieders van telecommunicatiediensten. Een 5G actief antennesysteem (AAS) bestaat uit een passieve antenne-array, een transceiver front-end en een basisband eenheid – allemaal geïntegreerd in één enkele module. Als gevolg hiervan kunnen de radiofrequentiepoorten van traditionele basisstationantennes vervangen worden door een Ethernet-gebaseerde interface. Er zijn nieuwe methoden nodig om de de prestaties van de antenne onder deze omstandigheden te verifiëren en te optimaliseren.

In dit artikel stellen we een over-the-air (OTA) near-field methode voor die het mogelijk maakt om het stralingspatroon van een stralingspatroon van een AAS te meten en te verifiëren. Een vectorsignaal generator wordt gebruikt als enkele signaalbron op 3,5 GHz voor een commerciële passieve basisstationantenne. Om zowel de nabije veldamplitude als de fase van het nabije veld van een antenne te reconstrueren, hebben we het volgende gedaan. Twee ontvangstpaden naar de vector netwerkanalyzer (met een referentieantenne aan de achterkant van de de achterkant van de antenne van het basisstation) werden gecombineerd met een bestaande sondeantenne van het sferische nabijveldmeetsysteem. Op deze manier kan een ver stralingspatroon gerealiseerd worden met behulp van nabije-veld naar verre-veld transformatiemethoden. De stralingspatronen, die zijn gemeten met de OTA-modus nabije-veld methode zijn consistent met conventionele nabije-veld methoden voor 5G sub-6 GHz radio-units.

Nieuwsgierig geworden? Lees de volledige en best wel pittige technische verhandeling via deze link!

 

6. Leer GNURadio kennen (Maak een werkende ontvanger en meer op je computer)

Tijdens de maandelijkse vergadering van de Surrey Amateur Radio Communications club gaf Kevin McQuiggin VE7ZD/KN7Q een uitgebreidde presentatie over GNURadio.

GNURadio is een open-source software toolkit die signaalverwerkingsblokken biedt om software-defined radio’s (SDR’s) en andere digitale signaalverwerkingssystemen te implementeren. Het stelt gebruikers in staat om radiosystemen in software te ontwerpen, te simuleren en te implementeren, wat de ontwikkeling van een breed scala aan radiocommunicatietoepassingen mogelijk maakt.

Enkele belangrijke aspecten van GNU Radio zijn:

    • Software-gedefinieerde radio (SDR): GNU Radio wordt veel gebruikt op het gebied van SDR, waarbij radiofunctionaliteit wordt geïmplementeerd in software in plaats van hardware. Dit biedt flexibiliteit, waardoor gebruikers radioprotocollen, golfvormen en verwerkingsalgoritmen kunnen aanpassen en ermee kunnen experimenteren.
    • Signaalverwerkingsblokken: GNU Radio biedt een verzameling signaalverwerkingsblokken die gebruikers kunnen verbinden om aangepaste signaalstroomgrafieken te maken. Deze blokken voeren functies uit zoals modulatie, demodulatie, filteren, frequentieverschuiving en meer. Gebruikers kunnen deze blokken combineren om complexe radiosystemen te maken.

Lees het hele verhaal via deze link en bekijk de videopresentatie van een vol uur via deze link.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.