Geslaagd 2 meter propagatie experiment voor A41 Flevoland

Geslaagd 2 meter propagatie experiment voor A41 FlevolandOp 20 juli heeft afdeling A41 Flevoland het 2 meter propagatie experiment gehouden. Doel van dit experiment is om zoveel mogelijk data te verzamelen over verbindingen op de 2 meter. Maar natuurlijk ook om aan te tonen dat de radiozendamateurs deze band nodig hebben. Zeker voor het doen van wereldwijd experimenteel radio onderzoek. Tijdens het experiment is al snel duidelijk dat veel radiozendamateurs gehoor hebben gegeven aan de oproep om de 2 meter band te bezetten. Bovendien blijkt dat verbindingen in FT8 veel meldingen op de DX-clusters veroorzaken.

De eerste opvallende resultaten

Met een rondstraler op 6 meter boven het grondniveau en 25 Watt blijkt vanaf Almere-Buiten Monnickendam uitstekend bereikbaar. Maar een verbinding met Zeewolde is bijna onmogelijk, terwijl de afstand bijna gelijk is. Verrassende resultaten wist PA3EOU te behalen. Doordat zijn rondstralende antenne op een hoogte van 50 meter staat wist hij met 1 Watt een groot deel van het land te bereiken. Voor PA3EUO bleek zowel Monnickendam als Zeewolde geen enkel probleem. Bovendien bleek Huub, PA3EOU een ware ambassadeur voor de VHF te zijn.

Enkele reacties uit het land

Danny meldt: Was actief met onze afdelingscall PI4FRM. Leuke verbindingen gemaakt samen met PA3FM ter hoogte van Warns /A

Voor een ander is dit de gelegenheid om eens wat anders te doen zo meldt André

Lekker FT8 proberen op 2. Zou een first zijn voor mij.
Vervolgens: Gelukt! Verbindingen gemaakt met Nederlandse en Duitse stations.

Frederico bericht op YouTube

It is very impressing to recieve a LOL from a famous DX`r like PA4EME for my announcement “calling CQ Veron Propagation Test”

Vooral ziet de webredactie meldingen als

Vaker doen

Niet alleen vandaag, maar vaker doen!

Ook buiten de contesten

2 meter propagatie experiment ook op radio en tv

De belangstelling in binnen en buitenland is de regionale Omroep Flevoland niet ontgaan. In een interview dat ook via internet te volgen was legt Johan PA3JEM uit wat de bedoeling is. Tijdens het 2 meter propagatie experiment zijn TV opnamen gemaakt bij Marcel PA3HEB die op zondagavond 21-7  is uitgezonden.

Hoe nu verder?

Iedereen heeft de gelegenheid om zijn log in te sturen naar Clublog, doe dit alleen voor 1 augustus. Heb je al een gebruikerstoegang voor Clublog.org? Maak dan van de gemaakte verbindingen een ADIF door deze te exporteren uit je logprogramma. Heb je nog geen gebruikerstoegang voor Clublog.org, registreer je dan eerst. Weet je niet hoe dit moet? Dan heeft Clublog.org een uitstekende help pagina.

Deelnemers bedankt

Natuurlijk bedankt a41 Flevoland alle deelnemers voor hun bijdrage in het bezetten van de 2 meter band.

Ben jij ook tegen de plannen om de 2 meter band weg te geven aan de luchtvaart?

Laat dan ook jouw stem meetellen in de strijd die de VERON voert tegen dit plan van de Franse overheid. Word lid en laat ook jouw stem meetellen, zodat de VERON sterker staat bij nationale en internationale overheden en organisaties. Maak gebruik van het online aanmeldformulier.