Kort radioamateurnieuws – week 9, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Dit weekend: VERON-SSB/CW/FM-contest op 144 MHZ en hoger; 
  2. 6 maart: Tonight@8-lezing over “Contesten op de microgolfbanden”; 
  3. 4 – 6 maart: special event station t.g.v. 100 jaar BBC in Schotland; 
  4. PDF-download: PI4HAL-bulletin maart 2023.

Kort radioamateurnieuws

1. Dit weekend: VERON-SSB/CW/FM-contest op 144 MHZ en hoger

VERONVandaag en morgen is de eerste 24-uurscontest in de VERON-competitie van dit jaar. In totaal bestaat de competitie uit zes wedstrijden, in maart, mei, juni, juli september en oktober. De contest is steeds in het eerste volle weekend van de maand en start dan op zaterdag om 14:00 UTC en duurt tot zondag 14:00 UTC.

Doel is om zo veel mogelijk verbindingen te maken met een zo groot mogelijke totale afstand. Dat kan dan op alle banden vanaf 2 meter en hoger.

Na de laatste wedstrijd in oktober worden dan per deelnemerssectie en per station alle competitiepunten van de zes wedstrijden opgeteld. De winnaar binnen een sectie is het station met het hoogste aantal competitiepunten.

Bekijk het complete reglement op de ‘VHF en hoger’-website: Reglement VERON VHF/UHF/SHF-contesten.

2. 6 maart: Tonight@8-lezing over “Contesten op de microgolfbanden”

Tonight@8 is een online-lezingenprogramma van de Britse radioamateurvereniging RSGB. Op maandag 6 maart 2023 geeft Barry Lewis (G4SJH) een presentatie over  ‘Contesten op de microgolfbanden’. Hij bespreekt dan onder andere de verschillende microgolfbanden waarop gecontest wordt, speciale regelgeving, maar ook zaken die de toegepaste apparatuur betreffen. Alhoewel contesten op de microgolfbanden niet heel anders zijn dan op UHF en VHF, zijn er toch een paar extra uitdagingen, die Barry zal bespreken.

Dit gratis webinar is te zien op het YouTube-kanaal van de RSGB of op de speciale BATC-stream, waar je tijdens de uitzending ook live vragen kunt stellen.

Lees meer over het programma op de RSGB-website: Tonight @ 8 – live webinars

3. 4 – 6 maart: special event station t.g.v. 100 jaar BBC in Schotland

Op 6 maart 1923 om 19.00 uur begon de BBC officieel met haar uitzendingen in Schotland. De studio werd ondergebracht in een klein zolderappartement in Rex House in Bath Street, Glasgow, en de zender in Port Dundas. Het station gebruikte 1,5kW op 722kHz en kreeg de roepnaam 5SC. Dit jaar, precies 100 jaar later, viert de BBC Amateur Radio Group de verjaardag met de speciale roepnaam GB5SC. De uitzendingen vinden plaats op 4, 5 en 6 maart vanuit het huidige BBC Pacific Quay-hoofdkwartier op HF, VHF, UHF en QO-100. Het BBC-clubteam wordt daarbij vergezeld door operators van de West of Scotland Amateur Radio Society (WoSARS). Voor meer informatie, bezoek de GB5SC-pagina op QRZ.com of de WoSARS-website.

Met dank aan Tom PC5D voor de tip.

4. PDF-download: PI4HAL-bulletin maart 2023

PI4HAL is het clubstation van de Vereniging Radiozendamateurs SS Rotterdam. Het station bevindt zich op het voormalige passagiersschip SS Rotterdam, dat tegenwoordig dienst doet als hotel en permanent is afgemeerd aan het 3e Katendrechtsehoofd in Rotterdam (QTH-locator: JO21fv).

De vereniging heeft tot doel – naast het in de lucht houden van PI4HAL – de radiohobby bij de bezoekers van het schip toe te lichten en te promoten.

De vereniging brengt bovendien maandelijks een uitgebreid, gratis nieuwsbulletin uit, het PI4HAL-bulletin. De maart-uitgave is nu als PDF-download beschikbaar: PI4HAL-bulletin maart 2023.

Let op: anders dan in het PI4HAL-bulletin staat, is de lezing door Remy Denker (PA0AGF) over “morse als immaterieel erfgoed” bij de Morse Academy aan boord van het SS Rotterdam op 4 en 12 maart, en dus niet op 19 maart.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.