Kort radioamateurnieuws – week 21, 2024
Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:
- Webinar over radiocommunicatie in vliegtuigen;
- International Museums Weekend in juni;
- Terugblik op 150e geboortedag van Marconi;
- Beschadigde geheugenchip in Voyager 1;
- ARRL website gehackt; LotW en meer offline;
- DARC houdt van technisch talent en steunt hen;
- DXCC nr 7 , de Glorioso-eilanden, nu actief.
Kort radioamateurnieuws
1. Morgen RF-webinar over radiocommunicatie aan boord van een vliegtuig
Morgen, dus zondag 26 mei, is er een RF-webinar met een interessante presentatie door Egbert PH7KLM over radiocommunicatie aan boord van een vliegtuig. In deze presentatie gaat Egbert vanuit zijn ervaring als verkeersvlieger in op de radiocommunicatie aan boord van een vliegtuig.
Een vliegtuig heeft veel antennes, niet alleen voor VHF- en HF-spraakcommunicatie met de verkeersleiding, maar ook voor andere systemen. Zoals ACARS, NDB en VOR-radiobakens, ILS, Transponder, TCAS, weerradar, Radarhoogtemeter, ELT, Noodstroom, etc.
In deze presentatie bespreekt Egbert de bedieningspanelen en hoe deze systemen in de praktijk gebruikt worden. Ook de doorlopende technische ontwikkeling van deze systemen komt ter sprake. Log in op BigBlueButton, testen vanaf 14:00 uur en aanvang RF-webinar om 15:00 uur.
Met dank aan Egbert, PH7KLM.
2. International Museums Weekend tijdens twee weekeinden in juni
De RSGB meldt dat het International Museums Weekend wordt gehouden in het derde en vierde weekend van juni. Dit jaar zijn die weekenden 15-16 juni en 22-23 juni.
De bedoeling van het evenement is om special event stations op te zetten bij zoveel mogelijk musea over de hele wereld. De hoop is dat er bij elk museum een HF-, VHF- en, indien mogelijk, een Ui-View (APRS) packetstation wordt opgezet, maar de reikwijdte van je station is geheel aan jou. De keuze van het museum is ook helemaal aan jou, maar ga voor de grootste en/of meest ongewone site die je kunt vinden.
Om meer te lezen over het evenement en om je aan te melden voor deelname, ga je naar deze website.
Met dank aan Tom, PC5D.
3. Terugblik op de viering van de 150e geboortedag van Guglielmo Marconi
Op 25 april jongstleden is de 150e geboortedag van Guglielmo Marconi geviert. Mocht je dat evenement hebben gemist, dan is het nu terug te kijken op Youtube in een bijna anderhalf uur durende video.
Wil je weten wat er aan bod komt in deze video, dan is dat op deze website te lezen. Het Wireless Innovation Forum en de Marconi Society hebben een indrukwekkende lineup neergezet met:
- Giulia Fortunato, Voorzitter, Stichting Guglielmo Marconi
- Dr. Barry Sullivan, Directeur Programma Ontwikkeling, Marconi Society
- Dr. Joe Mitola, Maker van Cognitieve en Software Defined Radio
- Professor Marc Raboy, Prof. Em., McGill University. auteur van “Marconi: De man die de wereld van een netwerk voorzag“
- Professor Dennis Roberson, Voorzitter van de Marconi Society
Met dank aan Ronny, ON6CQ.
4. NASA identificeert beschadigde geheugenchip in Voyager 1
NASA-ingenieurs zijn ervan overtuigd dat ze de bron hebben getraceerd van de verminkte gegevens die afkomstig waren van de ruimtesonde Voyager 1. Volgens de NASA-website bleek van een van de boordcomputers het geheugen beschadigd en dat één chip binnen het Flight Data Subsystem faalde, waardoor dit gebeurde. Sinds november zijn alle wetenschappelijke en technische gegevens die naar de aarde zijn verzonden verminkt. Ingenieurs konden het kleine percentage beschadigde gegevens naar die ene geheugenchip herleiden.
Of de defecte chip nu het resultaat was van slijtage na 47 jaar vliegen, of iets anders? NASA-ingenieurs hebben nu goede hoop dat ze een alternatieve methode kunnen bedenken om de Voyager 1 aan het werk te houden.
Met dank aan Tom, PC5D.
5. ARRL website gehackt; LotW en meer onderdelen liggen plat
Sommige amateurs hebben het wellicht al gemerkt, maar het Logbook of the World (LotW) is uit de lucht. Ook andere delen van de ARRL werken niet. Sinds 15 mei 2024 zijn deze ARRL systemen off-line. De ARRL zegt hierover:
We zijn bezig te reageren op een ernstig incident waarbij toegang is verkregen tot ons netwerk en de systemen van ons hoofdkwartier. Verschillende diensten, zoals Logbook of The World® en het ARRL Learning Center, zijn getroffen. Het herstellen van de toegang heeft onze hoogste prioriteit en we werken samen met externe experts om het probleem op te lossen. We stellen uw geduld op prijs.
Het LotW heeft een statusmonitor waarop de actuele status te zien is. Op het moment van schrijven staat er “All systems down”. Hopelijk worden de problemen snel opgelost, maar dit kan nog wel even gaan duren.
Met dank aan Frank van PI4RAZ.
6. De DARC houdt van technisch talent en steunt hen in hun groei
Het jaar 2024 staat in het teken van de jeugd bij onze oosterburen van de DARC. Als beginnersklasse biedt de nieuw geïntroduceerde klasse N een uitstekende mogelijkheid om jongeren kennis te laten maken met amateurradio. Met de lancering van het opleidingsplatform 50ohm.de is het benodigde les- en leermateriaal voor het jeugdwerk beschikbaar om direct een opleiding voor jongeren te starten.
Om dit alles kracht bij te zetten zijn er een aantal (Duitstalige) video’s online verschenen. Hiernaast staat de hoofdvideo. Maar via deze QRZ pagina kun je ook eerst de vijf teasers plus uitleg bekijken. Of zoals de makers het verwoorden: “Bekijk eerst de teasers in de juiste volgorde en daarna de hoofdfilm.”
Met dank aan Andre, DL4QB.
7. Nummer 7 op de DXCC-lijst, de Glorioso-eilanden, nu actief
DXCC-jagers opgelet: de Glorioso-eilanden zijn actief geworden. Een expeditie is twee weken in de lucht onder de roepnaam FT4GL. Het is nummer 7 van de zeldzaamste DXCC-landen ter wereld en dus een van de zeldzaamste landen van allemaal. Ze werken momenteel in FT8 in Fox-Hound modus met 5 streams op 21.091 kHz met een zeer goed signaal.
Rainer DF2NU wijst ons hierop:…
Ik kon ze comfortabel werken met 60 watt zendvermogen na slechts drie aanroepen.
Glorioso is een overzees gebied van Frankrijk en ligt ten noorden van Madagaskar. Meer informatie en foto’s op deze website.
Met dank aan Rainer, DF2NU.
______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.