Bunkerdag(-en) zaterdag 25mei in NL en zondag 2 juni in BE

Naar aanleiding van Bunkerdag activeert de UBA-sectie KSD op 2 juni 2024 tussen 10 en 17 uur de bunker nabij het Cabour museum te Adinkerke.

Op zondag 2 juni 2024 vindt in België de Bunkerdag plaats. In Nieuwpoort bijvoorbeeld wordt die dag Regelbau 656 Tilly 2 opengesteld, een personeelsbunker voor 15 personen uit de Tweede Wereldoorlog. Het militaire complex bevindt zich bij het sluizencomplex De Ganzepoot, in de schaduw van het Koning Albert I monument. Langs de Belgische kust zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog.

In Nederland is Bunkerdag een weekje eerder

In Nederland zullen op zaterdag 25 mei weer vele bunkers van de Atlantikwall opengesteld worden voor het publiek, van Zeeland tot de Waddeneilanden. Informatie over al de locaties, types en praktische info kan men terugvinden op deze website.
Ook langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog.
Op zaterdag 25 mei 2024 van 10.00 tot 17.00 uur zijn de bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden samen open voor Bunkerdag.

Atlantikwall

De bunkers zijn onderdeel van de zogeheten Atlantikwall, de verdedigingslinie die gebouwd werd om Geallieerden troepen tegen te houden. In Nederland heeft de aanleg van de Atlantikwall ingrijpende gevolgen gehad voor de bewoners van de kuststreek. Grote delen werden tot spergebied (afgesloten gebied) verklaard en 300.00 mensen werden gedwongen geëvacueerd. Één keer per jaar zijn de bunkers open voor publiek. Bezoekers kunnen dan kennis maken met dit unieke Duitse erfgoed. Ook kunnen ze ervaren wat de gevolgen van de aanleg van de Atlantikwall voor de bewoners destijds waren, en hoe de linie het aanzien van de kust heeft veranderd.
Op zaterdag 25 mei vindt de negende editie van Bunkerdag plaats. Er zullen ruim 140 bunkers worden opengesteld op 50 locaties langs de Nederlandse kustlijn; erfgoed dat in de meeste gevallen doorgaans niet toegankelijk is voor het publiek. Van deze 140 zijn er 15 unieke bunkers op vier grote locaties.

Op zondag 2 juni is er weer een Bunkerdag in België

Dit jaar zal ook het Bunkermuseum Antwerpen aan de Belgische editie deelnemen waarbij beide grote SK1 commandobunkers bezocht zullen kunnen worden. Kom op 2 juni 2024 van 10u tot 18u gratis een kijkje nemen.
De meeste bunkers die op Bunkerdag te bezichtigen zijn liggen natuurlijk aan de kust waar men bijvoorbeeld terecht kan in Nieuwpoort, Koksijde ofwel De Haan voor gratis rondleidingen. Wat verder van de kust verwijderd is er ook de Koude Oorlog commandobunker van de Kemmelberg. Meer info over al de deelnemers zal te vinden zijn op de website van Raversyde.

Zie ook:
https://www.visit-nieuwpoort.be/nl/zien-en-doen/bunkerdag
https://www.raversyde.be/nl/bunkerdag-2024/bezoekers
https://www.raversyde.be/nl/activiteiten/evenementen

UBA-sectie KSD

De UBA-sectie KSD, gevestigd in Koksijde, gaat meedoen met dit evenement.

In het kader van Bunkerdag 2024 activeert de UBA-sectie KSD op 2 juni 2024 tussen 10 en 17 uur de bunker nabij het Cabour museum te Adinkerke.
Er wordt een speciale QSL kaart uitgegeven. Vooral de 40 en 80 meter amateurbanden worden geactiveerd in SSB.
Tussen 9u30 en 10u30 zijn de radioamateurs van deze sectie actief op 2 meter in FM.

Het Museum Cabour WOII & 2/4 Lansiers is een militair museum in de Belgische deelgemeente Adinkerke, vlak bij de Cabourduinen. Het museum belicht aan de hand van diorama’s de geschiedenis van het 2e en 4e regiment Lansiers en gebeurtenissen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog die een impact hadden op de regio.

Bunkers on the Air

Er bestaat in het Verenigd Koninkrijk trouwens een organisatie die bunkers ‘activeert’.
Het UK Bunkers On The Air-programma en het daarbij horende prijzenprogramma is bedoeld om radioamateurs en kortegolfluisteraars, zowel in het Verenigd Koninkrijk als daarbuiten, te ondersteunen bij de communicatie met andere radioamateurs die bepaalde Royal Observer Corps Bunkers in het Verenigd Koninkrijk activeren.

Hoewel dit geen wedstrijd is, worden prijzen (PDF-certificaten) uitgereikt aan zowel activators als jagers die logs indienen en QSO’s aantonen met het vereiste aantal stations. Er zijn ook prijzen beschikbaar voor het indienen van ontvangstlogboeken door SWL.

Het UK Bunkers on the Air-programma is geboren in 2005. UKBOTA is ontstaan uit de wens om de belangstelling voor de activering van Royal Observer Corps Bunkers nieuw leven in te blazen. Het idee om bunkers te activeren kwam oorspronkelijk van Brian G8GMU en zijn kleinzoon Joshua M3HBM, bijna twintig jaar geleden.
Zij activeerden regelmatig, samen met de Coventry Amateur Radio Society, verschillende bunkers in hun omgeving.

Vervolgens werd in 2010 een Bunkers on the Air-programma geïntegreerd in het Castle and Stately Homes On The Air Team (CASHOTA) door Chris Darlington M0DOL.

UKBOTA

In oktober 2023 vond een UKBOTA-evenement plaats, gericht op het activeren van bunkers van het Royal Observer Corps, dit gewijd aan de nagedachtenis van M0DOL (nu SK).

Heden is het beloningsprogramma levendig, gezond en goed ondersteund. Hou er rekening mee dat dit beloningsprogramma beschikbaar is voor
alle Britse radioamateurs en SWL. Ook buitenlandse radioamateurs en SWL zijn van harte welkom om als jager deel te nemen. De meeste activeringen lijken plaats te vinden op 40 of 20 meter amateurbanden. Vooral deelname van clubs wordt geapprecieerd door de organisatie. De meeste activaties worden snel opgemerkt op de DX-cluster alsook op de Facebook-site en Facebook Messenger.

Een PDF-versie van de huidige UKBOTA-bunkerlijst kun je hier downloaden. Wees gewaarschuwd als je het afdrukt, want het zijn bijna 100 pagina’s A4-formaat

Voor degenen die op jacht zijn naar prijzen, kun je via de onderstaande site meer informatie vinden.

Zie de UKBOTA Bunker Reference List:

https://bunkerbase.org/
https://bunkersontheair.org/site/

Lees ook https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Observer_Corps

bron: https://www.facebook.com/ON4KSD

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ