Special Event Stations om de 75e verjaardag van D-Day te herdenken

75e verjaardag van D-Day te herdenkenDe Torbay Amateur Radio Society (TARS) activeert 5 Special Event Stations om de 75e verjaardag van D-Day te herdenken.

Operatie Overlord was tijdens de Tweede Wereldoorlog de codenaam voor de invasie door de westerse geallieerden in het door Duitsland bezette West-Europa. Operatie Overlord begon in Normandië op 6 juni 1944 met de grootste amfibische invasie in de geschiedenis.

 

6 juni viering van de 75e verjaardag van Operatie Overlord

Het was het begin van de bevrijding van West-Europa. In het oosten van Europa waren de Duitsers toen al aan het verliezen van de Sovjet-Unie. Twee dagen daarvoor was Rome alreeds door de geallieerden veroverd.
De operatie startte met luchtlandingen en een massale amfibische aanval in de vroege morgen van 6 juni. Na de landing werd allereerst gepoogd in Normandië de bruggenhoofden te behouden en uit te breiden. Diverse operaties werden hiervoor ondernomen en de dagen na de geallieerde landing braken de Amerikaanse en Engelse troepen definitief door de Duitse linies. Toen de Duitsers in de val kwamen bij Falaise, was de strijd in het voordeel beslist van de geallieerden. De weg naar Parijs lag open en de Franse hoofdstad werd ingenomen.

Men beschouwt de bevrijding van Parijs eind augustus 1944 over het algemeen als het einde van Operatie Overlord.

D-day

De eerste dag van Operatie Overlord werd aangeduid met D-day, een term die vaak wordt geassocieerd met de hele operatie.
Om deze belangrijke historische gebeurtenis te gedenken, organiseert een team van de Torbay Amateur Radio Society (TARS) in Engeland een aantal evenementen langs de zuidelijke kustlijn van het VK.
Elk van deze evenementen zal uitgaan van een geografische gebied waar het startpunt was van een landingsteam. Ook zal elk station een relevante roepnaam gebruiken.

GB75UF

TARS zal een site boven Brixham Harbour in Devon activeren. Dit was een vertrekpunt voor veel Amerikaanse soldaten die later op Utah Beach landden. TARS zal de roepnaam GB75UF gebruiken.

De andere clubs die vergelijkbare relevante locaties activeren, gebruiken gelijkaardige roepnamen:
GB75OF – Omaha Beach, South Dorset Radio Society;
GB75GF – Gold Beach, Southampton ARC en Soton University Wireless Society;
GB75JF – Juno Beach, Itchen Valley ARC en Waterside New Forest ARC;
GB75SF – Sword Beach, Fort Purbrook ARC.

TARS hoopt bovendien dat twee clubstations uit Normandië in Frankrijk bepaalde locaties op de stranden activeren.

Logs

De logs worden centraal gecoördineerd en stations die een QSO maken met twee of meer van deze stations, kunnen een certificaat downloaden om hun prestatie te herdenken.
Details over logboekregistratie, de certificaten en de werkfrequenties zijn beschikbaar op de TARS-website.
Neem contact op met het organisatieteam via e-mail.

SSB en digi

De SSB-frequenties zijn: 3.644, 7.144, 14.144, 18.144, 21.244, 24.944 en 28.244 MHz (alleen digimodes op 10.144 MHz).

De sponsoren van dit evenement hebben extra frequenties aangewezen, namelijk 7,175 MHz en RX up 5-10 kHz; 14,275 MHz; 21.275 MHz; 24,975 MHz en 28,275 of 28,44 MHz.

CW

Stations die werken in CW of in digimodes zullen proberen frequenties te gebruiken die eindigen op 44.

Contact: Normandy2019@gmx.com

bron: Torbay Amateur Radio Society