Internationale Marconidag op 27 april

Internationale Marconidag

Guglielmo Marconi

Op 27 april is het Internationale Marconidag (IMD). Dit 24 uur durende evenement voor radioamateurs herdenkt de geboorte van Guglielmo Marconi op 25 april 1874. Marconi is vooral bekend door zijn uitvinding van de draadloze telegrafie in 1896. Hierdoor wordt hij gezien als de uitvinder van de radio.

IMD-stations

De herdenkingsdag wordt meestal gehouden op de zaterdag die het dichtst bij de geboortedag van Marconi ligt. Tijdens deze dag werken geregistreerde amateurstations vanuit historische plaatsen die een relatie hebben met de radiopionier Guglielmo Marconi. Doorgaans zijn dit plaatsen waar Marconi zend- en ontvangststations heeft opgezet.

Het registeren van een IMD-station kan via de site van de organiserende vereniging, de Cornish Radio Amateur Club, die zelf als GB4IMD actief zal zijn. Registratie is nog mogelijk tot vrijdag middernacht. Inmiddels registreerden zich al ongeveer 70 stations.

Alhoewel 27 april de officiële feestdag is, vinden sommige Marconidag-evenementen ook op andere dagen plaats. Wel is het zo dat alleen de verbindingen die op 27 april gemaakt zijn, meetellen voor de International Marconi Day Award. In Oostenrijk is OE19M bijvoorbeeld van 26 april tot 28 april als officieel IMD-station in de ether. Ook zullen er diverse IMD-station vanuit het geboorteland van Marconi, Italië, actief zijn.

IMD-stations uit Ierland

In Ierland zal onder andere EI0MAR actief zijn. Dit station werkt dan vanuit het Hurdy Gurdy Museum of Vintage Radio in Howth. Ook EI5IMD zal vanuit Ierland verbindingen maken. Dit station werkt dan vanuit de Cork Radio Club. Daarnaast zullen ook nog EI0CAR vanuit de Carndonagh Amateur Radio Club en EI0YXQ vanuit de Marconi Radio Site in Kerry te horen zijn.

IMD-stations in de VS en Canada

Cabot Tower op Signal Hill (Foto: Wikipedia)

Ook diverse Amerikaanse stations registreerden zich. Daaronder zijn er twee op Cape Cod, waar Marconi stations vestigde in Wellfleet en Chatham. In 1903 verstuurde Marconi met succes berichten tussen de Amerikaanse president Teddy Roosevelt en koning Edward VII van Engeland. Door de snelle technologische vooruitgang was het station echter binnen een paar jaar verouderd en werd vervangen door een nieuw station in Chatham, Massachusetts.

Het station K3S zendt uit vanuit Baltimore, vanaf het Nuclear Ship Savannah. Op dit historische schip bevindt zich de shack van de Nuclear Ship Savannah Amateur Radio Club (K3SAV)

Het Canadese station VO1MD zal in de ether zijn vanaf Signal Hill nabij St. John’s, Newfoundland, waar Marconi voor het eerst een signaal ontving van over de Atlantische Oceaan in 1901.

Meer informatie

Uitgebreide informatie is beschikbaar op de site van de Cornish Radio Amateur ClubHier vind je onder andere informatie over:

 

bron: ARRL
Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ