Special Event Station PA75OV actief in 2020

Station PA75OVIn 2020 zullen zendamateurs in de regio Noord-Limburg actief zijn met Special Event Station PA75OV. Net zoals in 2015 met het toenmalige PA70OV, is PA75OV een Special Event and Memorial Station om dit keer 75 jaar vrijheid en Operation Veritable te herdenken.

Slag om het Reichswald

Operation Veritable (‘veritable = werkelijk, beslissend’), ook wel bekend als de Slag om het Reichswald en het grote Geallieerde Rijnlandoffensief dat begon op 8 februari 1945, vond mede plaats in Noord-Limburg en was de opvolger van Operation Market Garden. Operation Veritable wordt ook wel de vergeten slag genoemd. Want als we het in Nederland over de oorlog hebben, wordt die vooral overschaduwd door het bombardement van Rotterdam, de hongerwinter en Operation Market Garden.

Station PA75OVDe mislukte Market Garden (een ‘brug te ver’) was acht maanden eerder; onder meer in het nabije Groesbeek bij Nijmegen vonden toen luchtlandingen plaats. De geallieerde troepen waren na Market Garden in de winter van 1944 in en om Nijmegen tot stilstand gekomen. In de maanden daarna verzamelden de Geallieerden meer dan 500.000 soldaten – uiteindelijk werden het er meer dan een miljoen – voor Operation Veritable en Operation Grenade samen.

Operation Veritable duurde tot 11 maart 1945, toen waren de Duitse troepen teruggedreven achter de Rijn. Dit was ook het hoofddoel geweest van het offensief.

Churchill en Montgomery bezochten omstreeks februari 1945 Gennep om met eigen ogen het verloop van de slag te aanschouwen. Op de achtergrond van de foto de Bailey-brug. De langste brug tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd om de Maas te kunnen oversteken.

PA70OV + 5 = PA75OV

Station PA75OVIn 2015 werd het toenmalige station PA70OV geactiveerd en vond een driedaags live event plaats in het oude stadhuis van Gennep, Noord-Limburg.

In februari 2020, 5 jaar later, vinden diverse activiteiten plaats om 75 jaar bevrijding van gemeente Gennep en omstreken door de 51ste Highland Division (Black Watch) te herdenken. Special Event Station PA75OV maakt hier weer onderdeel van uit. Ook wordt door een groep re-enactors een Engels HQ in de kelders van het stadhuis anno 1945 ingericht.

Het historische radiostation, zoals vermeld op de website van de Stichting Veritable, zal op diverse gelegenheden in 2020 in de lucht zijn. Van 14 tot en met 16 februari 2020 zal het station tijdens het bevrijdingsweekend met een live event wederom actief zijn, met meer dan 20 teamleden uit de regio.

Met meerdere radioposities worden vanaf de eerste verdieping van het oude stadhuis de roepletters PA75OV geactiveerd. Net zoals enkele Surplus Radio Society (SRS)-leden dat met hun historische (WW-II) zendapparatuur gaan doen.

De activiteiten vinden plaats op HF, VHF en UHF, en worden gemeld op de DX-Clusters. Na afronding van de activiteiten worden ter afsluiting QSL kaarten verzonden naar alle stations die in het logboek staan.

Station PA75OVTer voorbereiding op de activiteiten is sinds begin 2019 een Engelstalige website in de lucht. Kijk gerust rond. Het adres is: www.pa75ov.nl.

Op de website staan wetenswaardigheden van Operation Veritable en beeldmateriaal van PA70OV en de voorbereidingen tot nu toe voor PA75OV.

 

Bezoekers zijn tijdens het live event van harte welkom om te komen kijken in Gennep. Op ongeveer 15 minuten rijden van Nijmegen. De adresgegevens staan vermeld op de website. Voor vragen neem gerust contact met ons op via het contactformulier.

PA2P, Jan Mook