Honderd jaar trans-Atlantische amateurradio

RSGBDe RSGB organiseert een internationaal radio-evenement op de HF-banden gedurende de maand december 2022, The Transatlantic Centenary Tests. Daarmee herdenkt zij de honderdste verjaardag van het trans-Atlantische succes van de RSGB in december 1922.

Op 24 december 1922 werd het allereerste geverifieerde radioamateursignaal uit Europa gehoord in Noord-Amerika als onderdeel van de derde trans-Atlantische test. Dit was van het RSGB-station (G)5WS, gevestigd in Wandsworth in Zuid-Londen.

The Transatlantic Centenary Tests

In tegenstelling tot de tests van de jaren 1920, die uit eenrichtingscommunicatie bestonden, zullen de tests van 2022 wereldwijde tweerichtingscommunicatie met stations uit het Verenigd Koninkrijk en de Britse kroondomeinen aanmoedigen. Daartoe zullen er een reeks awards beschikbaar komen voor het maken van QSO’s met de special event stations. Het Club Log-team is zo vriendelijk geweest de ondersteunende infrastructuur ter beschikking te stellen.

The Transatlantic Centenary Tests

Met het oog op dit eeuwfeest heeft de RSGB vijf roepnamen uit de jaren 1920 vernieuwd:

  1. G5WS, uit de tests van 1922 – “de eerste die overstak”
  2. G5AT, uit de tests van 1923
  3. G6XX, van de proeven van 1923
  4. G6ZZ, gebruikt voor de eerste amateurproeven op een rijdende spoorwegtrein in 1924
  5. G3DR, Scottish Highlands Call – GM3DR

Deze historische roepnamen zullen worden geactiveerd door RSGB-leden en -clubs, met gebruikmaking van G5WS, G5AT, G6XX, G6ZZ en G3DR (Engeland), GM5WS (Schotland), GW5WS (Wales), GU5WS (Guernsey), GD5WS (eiland Man), GJ5WS (Jersey) en GI5WS (Noord-Ierland).

Alle details over hoe u kunt deelnemen zijn beschikbaar op de RSGB-website: Transatlantic Tests.

 

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ