Special Event Radio Station OR4CLM

Special Event Radio Station OR4CLMRadioamateurs uit Knokke-Heist (B) activeren het speciale radiostation OR4CLM. Dit naar aanleiding van de 45ste Canadese Bevrijdingsmars.

Begin november 1944 bevrijdden de Canadezen Knokke-Heist. Deze moeizame veldtocht willen de inwoners van Knokke-Heist nooit meer vergeten. De oevers van het Leopoldkanaal vormden toen het strijdtoneel in de opmars van de Canadese bevrijdingstroepen. De Duitsers boden aan deze natuurlijke barrière lange tijd hevig weerstand.

Op verschillende locaties in Knokke-Heist worden tijdens het eerste weekend van november tal van herdenkingsplechtigheden gehouden.

Bevrijdingsmars en herdenkingsplechtigheden

Op zondag 4 november 2018 is er de 45e Canadese Bevrijdingsmars. Met als belangrijkste afstand uiteraard de 33 km lange tocht tussen Hoofdplaat en Knokke. Wie deze afstand wat lastig vindt kan natuurlijk ook de sfeer opsnuiven op de kleinere omlopen van 8, 13 of 18 km. Ieder jaar wordt dit in het eerste weekend van november georganiseerd.

Op verschillende locaties in Knokke-Heist worden ook tijdens het eerste weekend van november tal van herdenkingsplechtigheden gehouden. Eveneens worden er talrijke huldigingen gebracht. Maar er wordt vooral heel veel gewandeld. De grote uitdaging is de 45ste editie van de Canadese Bevrijdingsmars.

De wandeling van 33 km start aan de Westerscheldijk in Hoofdplaat. Via tal van dijken gaat de tocht richting Oostburg, Zuidzande, Terhofstede. Vervolgens via Retranchement richting Oosthoek en Knokke.

De deelnemers kunnen zich ’s morgens met eigen vervoer naar Hoofdplaat begeven. Of men kan met de bus naar Hoofdplaat. De bussen vertrekken om 7u30 en 8u30 aan het A. Verweeplein. Er kan te Hoofdplaat vrij gestart worden tussen 8 en 10 uur. En de aankomstcontrole te Knokke sluit om 18 uur. Meer info en inschrijvingen: www.wnzb.be

Het Special Event Radio Station OR4CLM zal actief zijn vanuit Knokke-Heist naar aanleiding van de Canadian Liberation March

Ook talrijke radioamateurs verenigd in de Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs werken traditiegetrouw mee aan deze herdenking. Reeds voor de 37ste maal activeren radioamateurs een Special Event Radio Station. Naar aanleiding van deze 37ste verjaardag is het toegestaan door de regulator om hiervoor de speciale roepnaam OR4CLM te gebruiken. De Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs is een vereniging van mensen met één gemeenschappelijk interessepunt. Ze hebben allemaal belangstelling en interesse in de techniek van de radiocommunicatie.

Deze jaarlijks terugkerende activiteit gaat dit jaar door van 31 oktober tot en met 15 november 2018. Het Special Event Radio Station zal door eigen operatoren bediend worden en ook door leden van de BAFARA. Dit zijn radioamateurs die dienen of hebben gediend bij de Luchtcomponent van Defensie. En ze zijn verenigd in de Belgian Air Force Radio Association. Meer informatie over het speciaal radiostation OR4CLM kunt U vinden op de vernieuwde website van de radioclub in Knokke-Heist. Te bereiken via deze link.

Wenst u graag een bezoek te brengen aan het Special Event Radio Station OR4CLM in Knokke-Heist? Dan bent u vanzelfsprekend van harte welkom. U vindt de radioamateurs op het adres:

’t Walletje 50c – B-8300 Knokke-Heist

Deze populaire wandeltocht mobiliseert telkens duizenden enthousiaste deelnemers. De Canadese Bevrijdingsmars is een 33 km lange tocht. In de voetsporen van de Canadese soldaten die in 1944 de Zwinregio bevrijdden. Afgevaardigden van de Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs zijn traditiegetrouw aanwezig bij de diverse plechtigheden. En zoals elk jaar wordt een krans neergelegd op het Canadian War Cemetery in Adegem.

Tijdens het eerste weekend van november wordt er vooral gestapt

Zowel het organisatiecomité als de WNZB wandelclub (Wandelende Noordzee Boys Knokke-Heist) zijn reeds meerdere weken druk bezig met de voorbereidingen van deze herdenkingstocht. Een Canadees contingent zal ook weer traditioneel aanwezig zijn en deelnemen aan diverse plechtigheden. De gemeentebesturen van Sluis en Knokke-Heist verlenen hun volle medewerking aan deze herdenkingsplechtigheden.

Via tal van dijken stappen jaarlijks een paar duizend deelnemers voorbij Oostburg en Zuidzande naar het Retranchement. Via de Hickmanbrug, genoemd naar een gesneuvelde Canadese sergeant, trekken jong en oud de Belgische grens over. Richting Knokke. Onderweg is er gratis koffie voorzien voor alle deelnemers.

Het was in 1973 dat voor het eerst sprake was van een Canadese Bevrijdingsmars. Gerard Adriaensens, bestuurslid van de heemkundige kring ‘Cnocke is hier’, samen met Gaspar Warnier, hadden het idee een 33 km lange wandeltocht in te richten vanaf Hoofdplaat. Dat is de eerste gemeente die werd bevrijd in oktober 1944. En de tocht zou in Knokke eindigen. Op 1 november 1974 waren 150 moedige wandelaars gereed om deze herdenkingstocht aan te vatten. Vorig jaar evenwel waren dit reeds meerdere duizenden deelnemers…

Het Leopoldskanaal als strijdtoneel

In oktober 1944 waren het Afleidingskanaal van de Leie en het Leopoldkanaal het strijdtoneel in de opmars van de Canadese bevrijdingstroepen. De Duitsers boden aan deze natuurlijke barrière hevige weerstand. Dat liet hen toe de troepenmacht te evacueren over de Schelde.

Op 13 september hadden enkele regimenten van de 10de Infanterie Brigade reeds geprobeerd bij de wijk ’t Molentje te Moerkerke de beide kanalen te dwarsen. Door de veel zwaardere Duitse tegenstand dan verwacht, mislukte dit echter. Ook het plan om van daaruit een brug over het kanaal te bouwen bleek evenmin uitvoerbaar. De Duitse kustbatterijen in Heist en Cadzand en de kanonnen in de buurt van Aardenburg en Draaibrug namen het bruggenhoofd voortdurend onder vuur.

In de ochtend van donderdag 14 september volgde een Duitse tegenaanval. De Canadezen moesten zich onder dekking van zwaar artillerie- en mortiervuur onverwacht terugtrekken. Van de 360 Canadese militairen waren er 35 gesneuveld, 60 gevangen genomen en 53 gewond geraakt. Naar schatting lieten 120 Duitse militairen het leven. Inwoners van Aardenburg en omliggende wijken maakten deze eerste confrontatie vlakbij de Nederlandse grens van heel nabij mee. Vele inwoners verbleven dagenlang in schuilkelders.

Na deze hevige artilleriebeschietingen konden de Canadezen dan toch een brug leggen. Om zo de tanks toe te laten verder door te stoten naar Knokke. De manschappen werden met canvasboten overgezet. Maar ze stuitten andermaal op hevig Duits verzet. Vele manschappen van het ‘Lincoln & Welland Regiment’ en het ‘Algonquin Regiment’ werden gevangen genomen. Men telde heel wat slachtoffers. Zowel bij de Duitsers als bij de Canadezen. Met bootjes en al zwemmend trokken de Canadezen zich terug.

Knokke en Heist waren op 1 en 2 november vrij

Pas op 6 oktober 1944 werd het Leopoldkanaal opnieuw het strijdtoneel in’ Operatie Switch Back’.  De 7de Canadese Infanterie Brigade werd aangewezen om op twee verschillende plaatsen het kanaal over te steken.  Op hetzelfde tijdstip zouden Canadezen met amfibievoertuigen landen in de buurt van Hoofdplaat en Biervliet bij de Schelde. Om zo verder door te stoten naar Breskens, Oostburg en de Belgische grens. In de buurt van de wijken ‘Moerhuize’ en ‘Middeldorpe’ ten oosten van St. Laureins werd artillerie opgesteld. Soldaten van de ‘Canadian Scottish Regiment’ en de ‘Regina Rifles’ trokken over het water naar de Duitse stellingen.

Op 9 oktober werd de kloof tussen deze twee bruggenhoofden gedicht. Dit gebeurde door de reserve-eenheid van de ‘Royal Winnipeg Rifles’. Een compagnie van ‘The Royal Montreal Regiment’ werd voor het eerst ingezet sedert de landing in Normandië. Het regiment telde enorme verliezen. Tussen 6 en 12 oktober telde de 7de Canadese Infanterie Brigade 533 slachtoffers, waaronder 111 gesneuvelden. Na het werpen van een baileybrug konden tanks van het ‘British Columbia Regiment’ uiteindelijk de infanteristen bijstaan in hun verdere opmars.

Pas op 1 en 2 november werd Knokke-Heist bevrijd. En was eindelijk alle Duitse weerstand gebroken.

Voor meer informatie

Help mee

Wenst u dit jaar graag mee te werken aan de activiteiten rond de Canadese Bevrijdingsmars? Het speciale radiostation OR4CLM is nog op zoek naar operatoren. En ook naar loggers.

Wenst u graag een bezoek te brengen aan de Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs te Knokke? Contacteer dan Guy Roelandt ON4RO. Via on4ro@uba.be. Of zie ook  https://onz.be/ voor meer informatie.

Volg ook het evenement op Facebook via https://www.facebook.com/groups/onzoostkust/

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ