Lezing: DATV op de VHF-banden

DATV-PA voor 2 meter

Tijdens de Dag voor de RadioAmateur op 29 oktober geeft Rob Hardenberg (PE1ITR) een lezing over digitale amateurtelevisie (DATV) op de VHF-banden (2 en 6 meter). Meer in het bijzonder behandelt hij DATV met een beperkte bandbreedte, vaak Reduced Bandwidth Digital Amateur Television genoemd, afgekort RB-DATV.

Hiermee kun je ruisvrije bewegende beelden in kleur met geluid in een bandbreedte van 200 kHz of kleiner uitzenden en ontvangen.

Rob hoopt met zijn lezing nog meer radioamateurs in Nederland voor DATV te interesseren.

DATV op VHF is speciaal

Hoewel het gebruikelijk is om juist de UHF- en hogere banden te gebruiken voor televisie, heeft het gebruik van VHF iets speciaals, omdat je hiermee vrij eenvoudig grote afstanden kunt overbruggen. De 6m-band heeft daarnaast in de zomer regelmatig goede Es-propagatie. Via dit pad zijn er al beelden tussen Nederland en Italië overgebracht.

DATV-terminologie

Aan de orde komen de standaarden DVB-S, DVB-S2, DVB-T en de modulatievormen QPSK, 16PSK 32PSK. Ook de begrippen Symbol Rate (SR), Forward Error Correction, Pilot Tones komen aan bod. Het doel is om inzicht te geven in de parameters en wat de beste instellingen zijn om goed met DATV te DX’en. De essentiële aspecten van het station, zoals de zender-eindtrap, lineariteit en schoon signaal worden ook besproken.

Verder ook de goede ontvanger, filtering en antenne. Het slagen van DX-verbindingen is niet alleen een kwestie van een goed station. Inzicht in radiopropagatie op VHF en op het juiste moment er zijn, is ook van belang. We gaan in op hulpmiddelen, met name vliegtuigscatter.

Stations

Er is al een flink aantal stations in Nederland en Belgie QRV met RB-DATV op 6m en 2m. Sinds twee jaar organiseert de VERON in het derde volle weekend van april en augustus de DATV-contest op 6m, 2m en 70cm. In dit leuke activiteitenweekend zijn nu gemiddeld tussen de 20 en 30 stations QRV die proberen een DATV-verbinding met elkaar te maken.

In deze lezing zal Rob zijn eigen ervaring overbrengen in de  hoop om op deze manier meer stations enthousiast te krijgen om mee te doen.

Dag voor de RadioAmateur

Op 29 oktober aanstaande vindt voor de 60e keer de Dag voor de RadioAmateur plaats. Dit jaar is gekozen voor een nieuw programma, met onder andere lezingen, waaronder de presentatie over DATV op VHF, diverse workshops en de Morse en Straight Key Challenge. Ook de vertrouwde elementen ontbreken niet, zoals de VERON-onderdelenmarkt, de AMRATO (commerciële beurs), de zelfbouwtentoonstelling en vanzelfsprekend de bekendmaking van de Amateur van het Jaar. Het complete programma en nog veel meer informatie vind je op de speciale website: Dag voor de RadioAmateur.

Nog geen toegangsbewijs? Die kun je het makkelijkst online kopen. Dan hoef je in Zwolle niet in de rij te staan.