Renny de Leeuw (PE1ASH) Amateur van het jaar 2017

Renny de Leeuw, PE1ASH, Amateur van het jaar 2017Ieder jaar benoemt de Stichting Wetenschappelijk Radiofonds Veder de Amateur van het Jaar. Deze prijs bestaat uit een wisselbeker, een oorkonde en een geldbedrag. Sinds 1963 wordt deze uitgereikt aan die radiozendamateur, die naar de mening van het Vederfonds in het afgelopen jaar een vooraanstaande rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de radiotechniek of van het zendamateurisme. Zaterdag tijdens de Dag voor de RadioAmateur werd Renny de Leeuw (PE1ASH) de Amateur van het jaar 2017.

Tot grote (frequentie) hoogtes

Tijdens de inleidende toespraak van Pieter-Tjerk de Boer (PA3FWM) viel op dat de genoemde frequentiebanden als maar hoger werden. Bij de stap van de 24 GHz band naar 47 GHz kregen sommige aanwezigen al een voorzichtig vermoeden wie de prijs wel eens zou kunnen krijgen. Er zijn namelijk niet heel veel radioamateurs die op 47 GHz actief zijn. En nog minder die op dergelijk grote (frequentie) hoogte met succes aan zelfbouw doen. Daar bevind je je echt in exclusief gezelschap. Immers, op 47 GHz werk je met golflengtes van pakweg een halve centimeter. Dat zorgt voor flinke uitdagingen bij zelfbouw. Want je hebt al snel een flink stralende antenne in plaats van een aansluitdraadje.

Pieter-Tjerk gaf vervolgens het woord aan Françoise Kosters, voorzitter van het Vederfonds. Zij sprak het verlossende woord en nodigde Renny de Leeuw (PE1ASH) uit op het podium.

Waar is de kersverse Amateur van het jaar 2017?

Het is bij deze benoemingen de kunst om “het slachtoffer” in de zaal te krijgen zonder dat hij of zij ook maar enig vermoeden krijgt van wat er staat te gebeuren. Wat dat nog moeilijker maakt is dat de organisatie ook altijd familie uitnodigt. En deze wordt dan tijdens de inleiding stiekem de zaal binnen geloodst. Eerder die ochtend was dat bij de benoeming van Paul Sterk prima gelukt. Maar na de vraag van Françoise Kosters of Renny het podium wilde betreden bleef het angstvallig stil in de zaal. De vogel bleek gevlogen…

Probeer een fervent zelfbouwer maar eens in een zaal met presentaties te houden terwijl in de naastliggende hal een grote radio onderdelenmarkt gaande is. Renny bleek daar nog druk op zoek te zijn naar koopjes voor volgende gigahertz experimenten. Snel werd Renny gebeld of hij gelijk even naar de presentatiezaal kon komen. Daar was “ook iets van zijn gading“…

Volledig verrast

Na enige minuten kwam Renny de zaal binnen. Hij ging gelijk op zoek naar een zitplaats. Immers, hij had de gehele toespraak gemist, en had dus geen idee dat daar alle aanwezigen in spanning op hem zaten te wachten. Groot was dan ook zijn verbazing toen hij gelijk het podium op gedirigeerd werd. Volledig overdonderd mocht hij de prijs in ontvangst nemen. Toen ook zijn XYL het podium betrad om hem te feliciteren was zijn verwarring compleet.

Van harte gefeliciteerd

Renny, ook langs deze weg willen wij je van harte feliciteren met de benoeming tot Amateur van het jaar 2017. Een volledig terechte benoeming voor onder andere al je werkzaamheden in de VHF en hoger rubriek van Electron. Een plek waar je iedereen op laagdrempelige wijze laat delen in jouw kennis en ervaring op de gigahertz banden. Vooral met veel ATV experimenten. We hopen nog lang veel artikelen van jouw hand in Electron te mogen lezen.