Uitslagen Morse & Straight Key Challenge 2022

Links Ad Wouterson PA2PCH en rechts Harm Paas PA0HPG

In navolging van Wim Kruyf PA0WV en Joost Strijbos PA0WRT hebben wij dit jaar weer getracht om hun uitstekende werk voort te zetten en ‘Morse’ in de schijnwerpers te behouden. Samen met Harm Paas PA0HPG en Ad Wouterson PA2PCH mocht ik de Morse & Straight Key Challenge 2022 tijdens de Dag voor de Radio Amateur helpen organiseren. Even op en neer in behoorlijk volle treinen vanuit de omgeving van Wenen, om de activiteiten in Zwolle mee te maken en te logeren bij Frits van Schubert PA3FYS in Zwolle, de vrolijke man met de mooie achternaam. Op alle gebieden was het een heel gezellig weekeinde. Met veel dank aan René Plug PA3ECL en al zijn medewerkers voor de uitstekende organisatie van de DvdRA en Frits voor de gezellige avonden!

Morse & Straight Key Challenge

Voor ons was het de vierde keer dat wij de Morse & Straight Key Challenge (vroeger geheten de Vonkenboer wedstrijd) mochten organiseren en daar gaat toch wel het nodige werk aan vooraf. Harm Paas PA0HPG schreef de software, ontwikkelde de ‘MorseChallenge CW Analyzer’ en doet het Excel werk. Ervaren morsespecialist Ad Wouterson PA2PCH met altijd weer nieuwe ideeën, om het ieder jaar afwisselend en vooral spannend te houden. Soms zijn het wat zenuwachtige toestanden: Doet alles het? De laptop, de versterker, de kabels, de kabelverdelers, de koptelefoons? Is het audio niet te hard of te zacht? Zijn er geen aardlussen die ineens zorgen voor onverwachte/ongewenste QRM tijdens de wedstrijden? Heeft iedereen zijn naam en call op de wedstrijdformulieren geplaatst en zijn de resultaten goed te lezen? Kloppen de uitslagen, ook na een aantal keren controleren?
Het aantal deelnemers was iets minder dan in 2019. Gelukkig gaat het bij de organisatie niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit en vooral het plezier dat de deelnemers beleven aan de wedstrijden!

De Morse Challenge bestaat uit vier onderdelen

1. De Morsevaardigheidstest;
2. de Ladderwedstrijd en -competitie;
3. de Vonkenboerwedstrijd (die weer uit twee delen bestaat);
4. de Straight Key Challenge.
Wij beginnen altijd met de Morsevaardigheidstest in de snelheden 15, 20, 25, 30, 35 en 40 wpm.

Remy Denker PA0AGF verzorgt de verzending van de certificaten naar de deelnemers, die aangetoond hebben voldoende vaardigheden te bezitten om een desbetreffend certificaat te mogen ontvangen. In het verleden werd deze test uitgezonden door “Radio AA”, de verenigingszender van de VERON, met de call PI4AA, vroeger PA0AA.

Uitslagen Morsevaardigheidstest 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer de deelnemer de teksten voor meer dan 50% correct opgenomen heeft, dan ontvangt hij het certificaat met daarop de betreffende snelheid in woorden per minuut.

Laddertest 2022

V.l.n.r. Gert PA3EYM, Auke van Balen PA0ABG en Jan Schijf PA2JSZ

Daarna is het de beurt aan de Laddertest. Een terugkerende wedstrijd, waarbij het mogelijk is om gedurende meerdere jaren hoog op de lijst te (blijven) staan. Hierdoor zou men bij opnieuw deelnemen geen rem hoeven te ondervinden voor de vrees op een lagere score. In 2018 en 2019 is dit niet helemaal correct gegaan. In 2022 hebben wij er met een vergrootglas naar gekeken en dit heeft geresulteerd in een gecorrigeerde en nieuwe rangschikking bij de standen van de Laddercompetitie (sri DIN). Deelnemers aan voorgaande jaren, die een of meerdere keren niet meedoen, blijven gehandhaafd in de jaarlijkse publicatie.
De winnaar van de Laddertest 2022 is Gert PA3EYM met maar liefst 3.433 punten, dat overeenkomt met 41,9% van het maximaal te behalen punten, welke 8.201 is. Dit aantal punten ligt over alle jaren vast en blijft ook op dit aantal staan, zodat iedereen een eerlijke kans krijgt, of heeft gehad. De puntenscore vindt volgens een bepaald algoritme plaats. Gert PA3EYM deed dit jaar voor het eerst mee en presteerde het om nog een deel van het woord op een snelheid van 77 (!!) woorden per minuut op te nemen; klasse! De nummer 1 van de Laddercompetitie is Alltime-CW-topper Wim Kruyf PA0WV met maar liefst 4.294 punten. Wij zijn heel benieuwd of Wim een keer ingehaald gaat worden; onmogelijk is dit natuurlijk niet, maar het zal niet meevallen. Oefening baart kunst…!

Uitslagen 2022 laddertest en stand Laddercompetitie

Klik voor volledige tabel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Laddertest wordt gevolgd door de twee onderdelen van de Vonkenboer wedstrijd, waarbij de fel begeerde wisselbeker naar de winnaar gaat. Het eerste onderdeel, met een waardering van 60% in de ranking,
bestaat uit het opnemen van verschillende binnenlandse en buitenlandse calls, in wisselende snelheden en onder het genot van een flinke portie QRM, QRN en QSB. Bij het tweede onderdeel (40% waardering van de ranking) wordt ook het ‘zeer korte termijn geheugen’ op de proef gesteld. Tijdens het stellen van een vraag in morse mag je de vraag niet op papier noteren, maar dien je deze op te slaan in je geheugen. Na het vraagteken schrijf je het antwoord op het wedstrijdformulier.

Uitslagen Vonkenboerwedstrijd 2022


In de tabel hierboven staan de uitslagen van de Vonkenboerwedstrijd 2022, waaruit bijkt dat Dick Hissink PA3CW de wisselbeker alweer voor een tweede keer in ontvangst mag nemen. De uitreiking van de beker doen wij tijdens de Dag van de Radio Amateur in 2023.

Straight Key Challenge

Het laatste onderdeel is de Straight Key Challenge, waarbij deelnemers gedurende 1 minuut een stukje tekst mogen seinen. Hierbij worden de snelheid, de afstand tussen de tekens en de afstand tussen de woorden zeer

Links Dick Hissink PA3CW en rechts Rene Hofstede PA3GJA

aandachtig beoordeeld door twee juryleden. Zij beoordelen op het gehoor de kwaliteit van het seinschrift, zoals de punt/streep-verhouding, of tekens en woorden niet aan elkaar geplakt worden (bijvoorbeeld AN als P), het aantal fouten en de snelheid. De Morse Analyzer, die door Harm Paas PA0HPG ontworpen en gebouwd is, dient als ondersteuning bij het werk van de juryleden en ter bevestiging van hun beoordelingen. Perfecte waarden zijn een afstand van 3.0 tellen tussen de tekens en een afstand tussen de woorden van 7.0 tellen. Voorafgaand aan de resultaten van de Morse Analyzer moesten de juryleden hun beoordeling al op papier gezet hebben, zodat zij zich niet konden laten beïnvloeden door de hardware.
Het seinschrift van Dick Hissink PA3CW komt dicht in de buurt van een ideaal en uitstekend op te nemen seinschrift, bij een snelheid van 20 woorden per minuut. René Hofstede PA3GJA haalde eveneens een snelheid van 20 wpm, maar had een wat slepend (plakkend) seinschrift met ongeveer 4 tellen tussen de woorden. Dit zie je ook terug in de beoordelingen. Bij deze wedstrijd is de kwaliteit van het seinschrift dus belangrijker dan de snelheid.

Uitslagen van de Straight Key Challenge 2022

Hebben jullie ook leuke ideeën en suggesties voor deze wedstrijden? Laat het ons dan gerust weten, zodat wij dit wellicht kunnen meenemen en verwerken bij het organiseren van toekomstige Morse & Straight Key Challenges.
Graag tot ziens volgend jaar, als deelnemer aan de Morse & Straight Key Challenge 2023, tijdens de Dag voor de Radio Amateur in Zwolle.
–… …–
Hans Remeeus, PA0Q/OE3JRC