Morse en Straight Key Challenge

Zeker nu de VERON in Nederland beheerder is van Morse als immaterieel cultureel erfgoed, mag je de Morse en Straight Key Challenge op de Dag voor de RadioAmateur niet missen.

Dit jaar voor de vierde keer georganiseerd door Hans Remeeus (PA0Q/OE3JRC), Ad Wouterson (PA2PCH) en Harm Paas (PA0HPG). Alle vier ervaren radiozendamateurs met CW als een van hun meest favoriete modes.

Lees hier aan welke verschillende wedstrijdonderdelen je kunt deelnemen tijdens deze bijzonder challenge.

1. Morsevaardigheidswedstrijd

Foutloos opnemen van klare Nederlandse tekst in oplopende snelheden van 10, 15, 20, 25, 30, 35 en 40 woorden per minuut (wpn) gedurende telkens één minuut. Iedere deelnemer krijgt een certificaat met hierop de hoogst behaalde snelheid vermeld.

2. Ladderwedstrijd

Foutloos opnemen van Nederlandse woorden in oplopende snelheid. In de ladderwedstrijd worden 26 afzonderlijke woorden variërend in lengte en oplopend in stappen van 3 wpm, van 5 tot 80 wpm geseind. Tussen de woorden zijn pauzes om het geseinde woord tijdig en correct op te kunnen schrijven.

3. Vonkenboerwedstrijd

  1. Foutloos opnemen van calls bestaande uit letters en cijfers, met QRM/QRN/QSB en met een snelheid van ongeveer 20 woorden per minuut.
  2. Opnemen van tien stukken klare tekst met een snelheid van achttien woorden per minuut, waarbij deelnemers na afloop van ieder stuk tekst een vraag krijgen over de inhoud van de tekst. Tijdens het opnemen mag je niets noteren.

4. Seinwedstrijd

Met een handsleutel (straight key) foutloos seinen van een tekst bestaande uit letters, cijfers en leestekens. Een Morse Analyzer beoordeeld automatisch het seinschrift. Deze meet de ideale punt-streepverhouding van 1:3 en de punt-woordverhouding van 1:7.

Bovendien beoordelen twee ervaren (ex) radio-officieren de kwaliteit van het seinschrift op het gehoor. Handschriftkwaliteit en seinsnelheid bepalen samen het cijfer.

Je kunt kiezen tussen een Kent- en een Junker-handsleutel. Voor deelnemers die een eigen handsleutel meenemen: de uitgang moet voorzien zijn van een kabel van minimaal een meter met hieraan twee banaanstekkers.

Iedere beginner of gevorderde kan aan elk onderdeel deelnemen. Je hoeft niet aan alle vier de onderdelen mee te doen. Vooraf inschrijven is niet nodig, gewoon tijdig naar de Hanzezaal komen is voldoende.

Voor de concentratie is het noodzakelijk dat je tijdens de wedstrijden niet in- en uitloopt!

Het maximum aantal deelnemers is 25. Zorg dus dat je dit niet mist. Alleen dan kan je jezelf een trots deelnemer noemen van een sportieve en competitieve versie van dit mooie cultureel erfgoed.

Iedere deelnemer aan een of meerdere onderdelen ontvangt het felbegeerde Morse Challenge-vaantje! De overallwinnaar, die over alle onderdelen de meeste punten behaalt, mag zichzelf Super Vonkenboer 2022 noemen. Hij ontvangt tijdens de VERON HF-dag in september 2023 een bij deze eervolle prestatie behorende superbeker. Alle uitslagen worden gepubliceerd op de VERON-website en in het december- of januarinummer van Electron.

Dag voor de RadioAmateur

Op 29 oktober aanstaande vindt voor de 60e keer de Dag voor de RadioAmateur plaats. Dit jaar is gekozen voor een nieuw programma, met onder andere lezingen, diverse workshops en de Morse en Straight Key Challenge. Ook de vertrouwde elementen ontbreken niet, zoals de VERON-onderdelenmarkt, de AMRATO (commerciële beurs), de zelfbouwtentoonstelling en vanzelfsprekend de bekendmaking van de Amateur van het Jaar. Het complete programma en nog veel meer informatie vind je op de speciale website: Dag voor de RadioAmateur.

Nog geen toegangsbewijs? Die kun je het makkelijkst online kopen. Dan hoef je in Zwolle niet in de rij te staan.