Amateurradio helpt de zeilboot SV Nereida van Jeanne Socrates veilig naar een haven

zeilboot SV NereidaOp 7 september 2022 vertrok Jeanne Socrates met haar zeilboot de SV Nereida, vanaf Cape Flattery met de bedoeling om solo een zeiltocht te ondernemen. Cape Flattery is het meest noordwestelijke punt van de staat Washington en bevindt zich op een schiereiland genaamd Olympic Peninsula.  Ze vertrok van daaruit om vrienden van haar te gaan bezoeken in San Francisco, Californië.

Noodoproep

Olympic Peninsula is een groot stuk land (ongeveer 9.300 km²) in het westen van de staat Washington. Veel van de laatste onontgonnen plaatsen in Verenigde Staten bevinden zich op dit schiereiland. Het schiereiland wordt in het westen begrensd door de Stille Oceaan en in het noorden door de Straat van Juan de Fuca.

Olympic Peninsula bleef eigenlijk grotendeels onbekend totdat ontdekkingsreizigers het belangrijkste deel van zijn topografie en houtbronnen in kaart brachten tussen 1898 en 1900.

Twee dagen hevig stormweer op zee tijdens haar zeiltocht zorgde er echter voor dat haar zeilboot zware averij opliep. Er zat voor haar niets anders op dan via de radio een noodoproep uit te sturen.
Radioamateurs in New Mexico, Californië en Canada alsook leden van Groep 7.155 hoorden haar verzoek om hulp.

40 meter

Gil Gray N2GG kon Jeanne Socrates bereiken op 40 meter. “Haar zendvermogen op de HF-radio was extreem laag en ze was niet in staat om op 14.300 MHz te communiceren om de monitoringgroep op die frequentie te waarschuwen.”, verklaarde Gil Gray N2GG later. “Ze had dringend hulp nodig alsook de wind- en zeerapporten en de getijdengegevens voor San Francisco Bay.”, voegde hij er nog aan toe.

Het extreem laag zendvermogen op 40 meter zorgde ervoor dat de radioverbinding erg moeilijk verliep. Met de hulp van verschillende SDR-ontvangers (Software-Defined Radio) in Utah, Californië en  Hawaï, waren radioamateurs in staat voldoende informatie te verzamelen om haar situatie goed te begrijpen en haar vragen in verband met de navigatie goed te beantwoorden.

Gil Gray N2GG, Jonathan Ayers AI6NA en Edwin Jenkins K6EXY hoorden haar dringende noodoproep en omdat deze radioamateurs eveneens ervaren zeilers zijn, konden zij gelukkig hulp bieden.

Ze waren onmiddellijk bereid om op regelmatige tijdstippen contact op te nemen met Jeanne Socrates en haar de gevraagde bijgewerkte windrapporten te geven. Zo kon ze verder.

Hun laatste radiocontact was op maandag 12 september 2022. Tegen die tijd zeilde Jeanne Socrates, met enkel en alleen nog het voorzeil, in de buurt van de Baai van San Francisco. Gelukkig was er wat wind. Toen ze de Golden Gate Bridge naderde, kon Socrates de getijdeninformatie gebruiken die door de assisterende radioamateurs werd doorgegeven om veilig naar Berkeley Marina in de Baai van San Francisco te zeilen.

“Ik zou het geen redding willen noemen,” zei Socrates later, “gewoon goede hulp door radioamateurs en ik ben erg dankbaar voor hun hulp.”

Zodra haar zeilboot gerepareerd is, zal ze weer zeilen. Niet voor wedstrijden, maar voor het plezier van het zeilen op volle zee.

Haar benarde situatie is één van de vele gebeurtenissen waarbij radioamateurs noodhulp konden verlenen.

Roepnamen van Jeanne Socrates

Ze gebruikt als roepnaam VA7NER, maar daarnaast heeft ze eveneens nog de roepnamen VE0JS/MM alsook KC2IOV.

81 jaar

Socrates is 81 jaar oud en de oudste vrouw die ooit zonder hulp de wereld rond heeft gevaren. Op 8 juli 2013 zeilde Jeanne Socrates met haar zeilboot de SV Nereida voor de derde keer solo, non-stop en zonder hulp om de wereld. Ze verbrak daarmee twee wereldrecords. Ze was de oudste vrouw die deze haast onmogelijke taak volbracht en daarnaast de eerste vrouw die solo, non-stop en zonder hulp de wereld rond zeilde vanuit Noord-Amerika. Daarmee verkreeg ze heel wat bijval en werd ze op die manier wereldberoemd. Sinds 2013 heeft ze nog twee pogingen ondernomen.
In 2016 liepen twee pogingen om zonder hulp de wereld rond te varen (begonnen op 19 oktober en 13 november) eerst vast op het slecht weer en vervolgens op onverwachte problemen door averij. Een driedaagse storm veroorzaakte averij waardoor ze terug moest keren voor nieuwe zeilen en andere dringende reparaties.

Een derde poging op 3 oktober 2018 om zonder hulp de wereld rond te zeilen slaagde. Er deden zich verschillende grote problemen voor die haar reis  vertraagden, maar uiteindelijk kwam ze iets meer dan elf maanden later terug, vier maanden langer dan ze had gehoopt.

Haar laatste soloreis eindigde op 7 september 2019 en dank zij deze krachttoer is zij de oudste persoon die non-stop solo rond de wereld zeilde.

https://www.svnereida.com/articles-interviews

https://forecast.predictwind.com/tracking/display/SVNereida/

https://www.qrz.com/db/VE0JS

https://www.svnereida.com/travels

bron: ARRL

GECOA

Tijdens de International Amateur Radio Union (IARU) Regio 1-bijeenkomst in 2005 werd besloten dat bepaalde frequenties op bepaalde amateurbanden zouden worden aangewezen als “Global Emergency Centre Of Activity” (GECOA)-frequenties. Het doel van het vaststellen van de GECOA-frequenties was het aanwijzen van een plaats voor het passeren van noodverkeer op amateurfrequenties mocht dit nodig zijn. In de daaropvolgende jaren volgden de regio’s 2 en 3 dit voorbeeld bij het maken van de volgende frequenties tot wereldwijde GECOA-frequenties.

Die frequenties zijn: 21.360 MHz, 18.160 MHz, 14.300 MHz, 7.240 MHz, 7.060 MHz, 3.985 MHz en 3.750 MHz.

Deze en andere frequenties, met hun bandplannen, kunnen ook worden bekeken op www.iaru-r2.org/band-plan

Maritime Mobile Service Network

https://www.mmsn.org/about-us/about-us.html

Met dank aan Ronny ON6CQ