National Hurricane Center amateurradiostation WX4NHC geactiveerd wegens tropische storm Hilary

National Hurricane Center amateurradiostation WX4NHC geactiveerd wegens tropische storm HilaryDe tropische storm Hilary, die de Amerikaanse staat Californië bereikte, veroorzaakte wateroverlast op verschillende plaatsen in het zuiden van de staat. Op zondag 20 augustus werden radioamateurstations geactiveerd om communicatie en informatie te verstrekken naar aanleiding van deze krachtige tropische storm.

De orkaan Hilary was in augustus een grote, krachtige orkaan van de vierde categorie. Op 12 augustus trok een tropische golf, die Midden-Amerika doorkruiste en wijdverbreide regenbuien en onweersbuien veroorzaakte, de oostelijke Stille Oceaan binnen. In de golf ontwikkelde zich op 14 augustus een breed lagedrukgebied voor de zuidkust van Mexico, Guatemala en El Salvador.

De verstoring werd de volgende dag door het National Hurricane Center (NHC) geclassificeerd als de tropische storm Hilary. Vanaf zondagochtend 20 augustus bewoog het systeem zich omhoog over het Baja-schiereiland in Mexico en zou naar verwachting Zuid-Californië bereiken. In San Diego vielen hevige regenbuien en de lokale media meldden dat 250 vluchten van luchtvaartmaatschappijen werden geannuleerd.

De orkaan bracht hevige regenval en windstoten naar de kust van Mexico, het schiereiland Baja California en het zuidwesten van de Verenigde Staten wat resulteerde in wijdverbreide overstromingen en talrijke modderstromen. De orkaan Hilary brak records in vier Amerikaanse staten voor wat betreft de natste tropische cycloon ooit. De tropische storm Hilary veroorzaakte in Californië vooral veel wateroverlast alsook in Nevada en in delen van Oregon en Idaho.

Radioamateuractiviteiten

De radioamateuractiviteiten begonnen afgelopen zondagochtend. Het WX4NHC-amateurradiostation van het National Hurricane Center kwam in de lucht. WX4NHC werd geactiveerd op de Hurricane Watch Net-frequenties 14.325 MHz en 7.268 MHz, dit afhankelijk van de propagatie.

Radioamateurs waren ook aanwezig op het VoIP Hurricane Net (IRLP-knooppunt 9219 / EchoLink WX-TALK Conference-knooppunt 7203).

Eveneens hebben radioamateurs de WinLink-rapporten kunnen monitoren via wx4nhc@winlink.org zo berichtte Julio Ripoll WD4R, assistent-coördinator van het WX4NHC-amateurradiostation.

National Hurricane Center amateurradiostation WX4NHC

Het amateurradiostation in het National Hurricane Center WX4NHC (voorheen W4EHW) werd in 1980 opgericht als een permanent amateurradiostation in het National Hurricane Center en is steeds een essentiële communicatieverbinding geweest van en naar door een orkaan getroffen gebieden. Radioamateurs gebruiken zo hun unieke vaardigheden om anderen te helpen en doen op die manier mee met de publieke dienstverlening.

Omwille van “catastrofale en levensbedreigende overstromingen” had het National Hurricane Center een ongekende tropische stormwaarschuwing afgegeven voor Zuid-Californië, een gebied dat zich uitstrekt van de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten tot het noorden van Los Angeles. Er werd aanhoudend zware regenval voorspeld, die in sommige gebieden mogelijk “meer dan een jaar aan regen” zou kunnen opleveren. En er werden overstromingswaarschuwingen uitgegeven die ongeveer 26 miljoen mensen in vier staten (Arizona , Californië, Nevada en Utah) troffen.

Eerste tropische storm die Californië aandeed sinds Nora in 1997

Het Weather Prediction Center (WPC) waarschuwde voor een hoog risico op plotselinge overstromingen. De tropische storm Hilary is de eerste tropische storm die Californië aandeed sinds de tropische storm Nora in 1997.

Het National Hurricane Center is de afdeling van de NOAA / National Weather Service van de Verenigde Staten, verantwoordelijk voor het volgen en voorspellen van tropische weersystemen in de noordoostelijke Stille Oceaan in de noordelijke Atlantische Oceaan. Het bureau, dat samen met de Miami-tak van de National Weather Service is gevestigd, bevindt zich op de campus van de Florida International University in Westchester, Florida.

De berg- en woestijngebieden in de regio kregen volgens de meteorologen evenveel regen als de woestijngebieden normaal in één jaar. Op meerdere plekken in het zuiden zijn dan ook neerslagrecords gebroken. Zo kreeg de oostelijke woestijnstad Palm Springs in één dag de regenval van een half jaar te verwerken. Er werd meer dan vijf centimeter aan regenval geregistreerd in de stad, een datumrecord volgens een meteoroloog. De autoriteiten van Palm Springs hebben dan ook de lokale noodtoestand uitgeroepen.

Voor het grootste gedeelte van zuid-Californië, inclusief de steden Los Angeles en San Diego, die op het pad van de storm lagen, waren er stormwaarschuwingen. De krachtige storm Hilary bewoog zich met een snelheid van zo’n 45 kilometer per uur naar het noordwesten.

Noodtoestand uitgeroepen

De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, riep de noodtoestand voor een groot gedeelte van zuidelijk Californië uit en het weerbureau National Weather Service gaf waarschuwingen voor plotselinge overstromingen.

Zondagochtend werd aldus het Hurricane Watch Net (HWN) geactiveerd. “Wij blijven actief totdat onze diensten niet langer nodig zijn. Dit systeem heeft een goede kans om Californië binnen te dringen als een tropische storm. Als dat zo is, zal het de eerste tropische storm zijn die Californië treft sinds 1939“, verklaarde netmanager Bobby Graves KB5HAV.

Het HWN kon rapporten doorgeven aan het National Hurricane Center in Miami. Er waren enkele operatoren beschikbaar die vloeiend Engels en Spaans spraken om de rapporten op te nemen. Netmanager Bobby Graves KB5HAV schreef hierover het volgende:

De weersinformatie waar we naar op zoek zijn, is de maximale aanhoudende wind, windstoten, windrichting, barometrische druk, hoeveelheid neerslag – hoeveel over een x-hoeveelheid tijd, stormvloed en schade. Mocht u voor, tijdens of na deze gebeurtenissen gezondheids- en welzijnsproblemen hebben, dan helpen wij u graag verder. We werken namelijk nauw samen met het Leger des Heils (Salvation Army) Team Emergency Radio Network (SATERN)

Het HWN staat ten dienst van de gemeenschap om betrouwbare back-up communicatie te bieden aan officiële instanties zoals noodoperatiecentra, Rode Kruis-functionarissen en stormschuilplaatsen in het door een ramp getroffen gebied en om schaderapporten door te geven. Intense regen kan tot catastrofale en levensbedreigende overstromingen leiden.

Frequentiegebruik

De primaire frequenties die het net gebruikt zijn 14.325 MHz en 7.268 MHz, afhankelijk van de propagatie. Het HWN dankt radioamateurs voor het vrijgeven van deze frequenties tijdens de operatie. “Het maakt ons werk zeker gemakkelijker, en ik weet dat degenen in het getroffen gebied het ook waarderen“, aldus nog netmanager Bobby Graves KB5HAV.

De ARRL zal de situatie blijven volgen. De medewerkers van het hoofdkantoor staan ​​in contact met WX4NHC, The Hurricane Watch Net en VoIP Hurricane Net-functionarissen.

WX4NHC doelstellingen

  1. Verzamel weergegevens en oppervlakterapporten van de door de orkaan getroffen gebieden in realtime voor gebruik door de orkaanvoorspellers.
  2. Zorg voor back-up noodcommunicatie van en naar het National Hurricane Center in Miami tijdens en na een ramp.
  3. Geef orkaanadviezen dor via amateurradio, wanneer andere bronnen niet beschikbaar zijn in het getroffen gebied.
  4. Verbeter en bevorder de nauwkeurigheid en beschikbaarheid van oppervlakterapporten met weergegevens.

Meer informatie

Bron: ARRL
Foto:  QRZ.com
tekstbewerking: Ronny ON6CQ