Orkaan Willa is aan land gegaan in Mexico.

Orkaan Willa in Mexico aan landDe “Federación Mexicana de Radioexperimentadores” (FMRE), de IARU-ledenvereniging in Mexico, vraagt radioamateurs wereldwijd om de frequenties 7.060, 7.130 en 14.120 MHz te vermijden. Want op deze frequenties zijn de orkaan Willa noodnetten actief  (in het Spaans).

Orkaan Willa

Met windsnelheden tot 195 kilometer per uur is orkaan Willa aan land gegaan in het noordwesten van Mexico. Met als gevolg dat de alarmfase is afgekondigd.

Het centrum van de orkaan is afgezwakt tot categorie drie. En deze bereikte dinsdagavond lokale tijd de Mexicaanse kust aan de Stille Oceaan. Dat gebeurde in de buurt van de stad Escuinapa in de staat Sinaloa.

De orkaan verplaatst zich met een snelheid van 17 kilometer per uur. Hierdoor zullen Sinaloa en de staat Nayarit wellicht het meest getroffen worden door deze orkaan. Orkaan Willa is voor de Mexicaanse kust wel wat afgezwakt. Maar in het westen en noordwesten van Mexico leidt de orkaan tot hevig onweer. Vele badplaatsen aan de Stille Oceaan zijn getroffen.

Mexico’s National Emergency Net heeft de noodnetten geactiveerd

Het National Hurricane Centre (NHC) beschouwt een orkaan van categorie 4 als een grote ramp. Dit heeft catastrofale schade tot gevolg.

Mexico’s IARU Member-Society Requests Clear Frequencies for Hurricane Nets.

73,
Greg G0DUB
IARU Region 1 Emergency Communications Co-Ordinator