Noodoproep via 20 meter band redt zeiler

MMSN noodoproepZeiler en radio amateur Timothy Henning, KE7WMZ kwam 200 mijl ten zuiden van Ensenada, Mexico in problemen en gaf een noodoproep op de 20m band.

Amateur radio is van onschatbare waarde tijdens noodverkeer!

Woensdag 23 mei 2018 ontving het Maritime Mobile Service Network (MMSN) een noodoproep van zeiler Tim KE7WMZ/MM voor assistentie met een medisch probleem. Tijdens een zeiltocht met zijn boot “Victory Cat” op 200 mijl ten zuiden van Ensenada kreeg Tim ernstige problemen met het zicht van zijn rechteroog en gaf een noodoproep op 14.300 MHz. Eén van de frequenties van MMSN voor noodverkeer. De oproep werd opgevangen door Harry WØLS die direct met de kustwacht van de VS contact opnam en alle informatie doorgaf.

Chirurg adviseert “Zoek onmiddellijk medische hulp”

De dienstdoende chirurg van de kustwacht adviseerde Tim dat hij onmiddellijk medische hulp moest zoeken in de dichtstbijzijnde haven. Samen met zijn vrouw voer Tim naar Ensenada waar de kustwacht voor vervoer naar het Naval Hospital in San Diego had gezorgd. Tim werd gediagnosticeerd met een ernstige vrijstaande Retina (netvliesloslating) en besloten werd dat hij nog dezelfde dag zou worden geopereerd in zijn woonplaats Phoenix (Arizona). Na de operatie heeft Tim zijn dank uitgesproken voor het werk van het MMSN tijdens zijn noodoproep. Deze organisatie is al 50 jaar actief met o.a. het ondersteunen van radio amateurs op zee.

Groep vrijwilligers zijn dagelijks te bereiken

Het Maritime Mobile Service Net is dagelijks te bereiken op 14.300 MHz van 1700 UTC tot 0200 UTC en bestaat uit een groep van toegewijde radio amateurs, die vrijwillig tijd en apparatuur ter beschikking stellen. Informatie over het ontstaan en het werk van MMSN.