Cycloon Vayu niet aan land in Gujarat (India)

Cycloon Vayu niet aan land in Gujarat (India)

Cycloon Vayu op 12 juni 2019

In de Indiase deelstaat Gujarat stond men afgelopen dagen op scherp. Cycloon Vayu koerste op de kust af. Maar Vayu draaide onverwacht richting het westen. Daarbij zwakte Vayu af tot een tropische storm. Vandaag kwam het verlossende woord dat de storm is opgelost.

Ondanks dat Vayu niet aan land kwam, vallen er toch acht doden en twaalf gewonden te betreuren. Er werden windsnelheden van 150 km per uur gemeten. Daarmee is deze cycloon de zwaarste in 21 jaar in de regio van het schiereiland Saurashtra.

Van lagedrukgebied tot cycloon Vayu

Het lagedrukgebied waar deze cycloon uit ontstond is op 9 juni ontdekt door het India Meteorological Department (IMD). De volgende dag al werden windsnelheden gemeten die deze storm tot cycloon maakten. Op 11 juni nam de cycloon nog verder in kracht toe. Vandaar dat de autoriteiten in Gujarat op 12 juni radioamateurs verzochten om noodcommunicatie voor te bereiden.

Rajesh Vagadia (VU2EXP) en zijn nicht Shyama Vagadia (VU3WHG) gaven gehoor aan het verzoek. Dezelfde dag nog vertrokken de twee met de nodig apparatuur naar Porbandar. Daar aangekomen werd alles onmiddellijk opgesteld. Om zo direct de noodcommunicatie te kunnen starten indien cycloon Vayu in Gujarat aan land zou komen.

Noodcommunicatie binnen 24 uur paraat

In deze korte tijd wisten Rajesh en Shyama HF en VHF amateurstations op te zetten. Natuurlijk ook voorzien van digitale communicatie mogelijkheden. Tegelijkertijd meldde vele radioamateurs zich op de noodfrequenties om indien nodig ondersteuning te verlenen. Deze amateurs bleven dag en nacht paraat tijdens de dreiging door de cycloon.

Gelukkig is de cycloon niet aan land gekomen. Het noodnet hoefde dus niet in actie te komen. Maar het was zo wel een goede oefening. Het toonde niet alleen de hulpbereidheid onder radioamateurs. Het laat ook zien waar zendamateurs toe in staat zijn in geval van nood.

Met dank aan ARRL News voor achtergrondinformatie en foto.