Snelle activatie van hulp door radioamateurs bij verwoestende bosbranden in Hawaï

Snelle activatie van de hulpdiensten door radioamateurs bij verwoestende bosbranden in HawaïDeze maand (augustus 2023) woedden hevige en dodelijke natuurbranden in Hawaï. Grote gebieden in het zuidwesten van het eiland Maui werden voor een deel verwoest.

Radioamateurs boden hun diensten aan naar aanleiding van de natuurramp op het eiland Maui.

Het was de grootste en dodelijkste natuurramp in de geschiedenis van de Amerikaanse staat Hawaï. Tienduizenden inwoners en toeristen waren genoodzaakt het eiland te verlaten.

Een terugblik

Op dinsdag 8 augustus woedden bosbranden, aangewakkerd door de harde wind van de orkaan Dora, in in het zuidwesten van het Hawaïaanse eiland Maui. De volgende dag werd een groot deel van de badplaats Lahaina verwoest. De branden werden mogelijk veroorzaakt door het omvallen van hoogspanningsleidingen, als gevolg van de harde wind.

Vooral in de toeristische bergachtige zone in het binnenland woedden zware branden. Door droogte ontstond een combinatie van een uitgedroogde vegetatie en lage luchtvochtigheid. Door hevige windsnelheden tot 100 km/u, veroorzaakt door een hogedrukgebied ten noorden van Hawaï en de orkaan Dora op enkele honderden km ten zuiden van de eilanden, konden de natuurbranden zich snel verspreiden.

Het eiland Maui

Maui is een eiland in de Amerikaanse staat Hawaï. Het is met 1883 km² het op één na grootste eiland van de archipel. Het eiland bestaat uit twee vulkanen. Op het eiland Maui ligt de badplaats Lahaina, die vroeger de hoofdstad was van het koninkrijk Hawaï. Deze plaats is tegenwoordig een populaire trekpleister voor buitenlandse toeristen. Volgens de gouverneur van Hawaï, Josh Green, is 80 procent van de stad, waaronder veel historische gebouwen en kerken, verwoest naar aanleiding van deze ramp. De gouverneur van Hawaï schatte de schade op zo’n 5,1 miljard euro.

Op het eiland zijn nog altijd honderden mensen vermist na de verwoestende natuurbrand die het stadje Lahaina in de as legde. Dit heeft burgemeester Richard Bissen onlangs verklaard. In eerste instantie werden meer dan 2.000 mensen vermist. Maar de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI en de lokale overheid kon intussen meer dan duizend mensen lokaliseren. Naar ongeveer 850 personen wordt nog gezocht.

Duizenden mensen ontvluchtten de branden, onder meer door de zee in te rennen. Het zijn de dodelijkste branden in de Verenigde Staten sinds de ramp in Californië in 2018, toen ruim tachtig mensen omkwamen. Dat de branden op Hawaï dit jaar zo fel waren, heeft te maken met een combinatie van harde wind en een zomer met zeer weinig regen.

De 18e-eeuws historische kuststad Lahaina met zijn verouderde infrastructuur en houten huizen in het historische centrum werd zwaar getroffen. Meer dan 2700 huizen gingen verloren. Zo’n 11.000 mensen in het westen van Maui zaten zonder elektriciteit. Telefoonlijnen en de internetverbinding waren uitgevallen.

Radioamateurs bieden hulp

Radioamateurs boden hun diensten aan naar aanleiding van deze natuurramp. De National Association for Amateur Radio volgde de updates van de Hawaii Amateur Radio Emergency Service (Hawaii ARES) op de voet terwijl talrijke radioamateurs onmiddellijk reageerden.

ARRL Sectiemanager Jospeh Speroni AH0A die de Pacific-sectie bediende, inclusief Hawaï en Amerikaanse gebieden in de Stille Oceaan, stuurde het volgende bericht naar de leden van de sectie:

De omvang van de Maui-ramp is schokkend. Het raakt ons allemaal

Jospeh Speroni AH0A zei ook nog dat het moeilijk was om onmiddellijk de status van de radioamateurs en de apparatuur op Maui te kennen, inclusief repeaters en gateways.

Helaas zijn er nu bevestigde sterfgevallen en zijn verschillende van onze vrienden hun huis kwijtgeraakt.

Hij meldde bovendien dat de ARRL Hawaii ARES-website https://hawaiiares.net werd aangepast om het laatste nieuws over noodcommunicatie te bieden. De website bevat updates over Maui’s amateurradio- en communicatie-infrastructuur, inclusief de getroffen en operationele radiosystemen, repeaters en andere noodcommunicatiedetails. Hij voegde het volgende aan een van zijn updates toe:

Bosbranden hebben telefoons, internet en mobiele diensten in heel Maui getroffen. Er is zeer beperkt mobiel contact tot stand gebracht met Lahaina vanwege verbrande glasvezellijnen en slechts een zeer beperkte aantal actieve radioamateurs in het gebied.

Een uitgebreid Internet-linked repeatersysteem

Hawaï heeft veel amateurradio-repeaters en een uitgebreid Internet-linked repeatersysteem, waaronder KH6COM, een VHF/UHF Maui-systeem voor het hele land met een noodstroomvoorziening. Een update, vanaf 11 augustus 2023, deelt mee dat het KH6COM-repeatersysteem operationeel is in Central Maui, Haleakala Summit, Lanai en Molokai. Repeaters op de Whaler en het Kaanapali Beach Hotel verloren de verbinding door verbrande glasvezelkabels. Degenen die in Lahaina zijn kunnen de Pu’u O Hoku Ranch-repeater aan de oostkant van Molokai gebruiken.

ARRL Director of Emergency Management Josh Johnston KE5MHV scheef:

Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de mensen van Hawaï en in het bijzonder het eiland Maui. De ARRL had op woensdag 9 augustus het eerste contact met sectiemanager Joe Speroni AH0A en we hebben dagelijkse briefings met hem gehad. Dit is een buitengewoon uitdagende tijd voor Hawaï en we zullen beschikbaar zijn als dat nodig is.

Apparatuur ter beschikking gesteld

De ARRL heeft apparatuur ter beschikking gesteld via ARRL Ham Aid. Dat is een programma dat in 2005 is opgericht en wordt gefinancierd door middel van donaties, waardoor noodcommunicatieapparatuur in bruikleen wordt gegeven aan amateurradioorganisaties tijdens rampenbestrijding wanneer communicatieapparatuur niet beschikbaar is.

ARRL Director of Emergency Management Josh Johnston KE5MHV benadrukte dat de meeste amateurradiocommunicatie, inclusief berichten die worden doorgegeven, wordt afgehandeld via het bestaande repeatersysteem in de staat. Op de kortegolf werken HF-stations in Hawaï met netten op 7.088 MHz.

Brede mobilisatie

De Federal Emergency Management Agency (FEMA) meldde op zaterdag 12 augustus het volgende:

Meer dan een dozijn federale agentschappen en afdelingen zijn gemobiliseerd om staats-, provinciale, non-profitorganisaties en partners uit de particuliere sector bij te staan ​​om de mensen van Hawaï te helpen met recente verwoestende bosbranden. Personeel van FEMA, federale agentschappen en vrijwilligersorganisaties komen dagelijks naar Hawaï om actieve respons en eerste herstelinspanningen te ondersteunen.

Licentiehouders van amateurradiodiensten gebruiken aldus hun opleiding, vaardigheden en uitrusting om radiocommunicatie te oefenen en radiotechnologie te ontwikkelen. Zij bieden hun kwalificaties en uitrusting vrijwillig aan voor communicatietaken in openbare dienst en tijdens noodsituaties.

Amateurradio biedt ook een basis voor praktisch STEM-onderwijs (Science Technology Engineering & Math) en trajecten naar een loopbaan. De Amateur Radio Emergency Service (ARES) bestaat uit radioamateurs die hun apparatuur en hun kwalificaties bij ARES registreren. Deze operatoren bieden vrijwillige communicatiediensten aan in tijden van rampen of civiele noodsituaties.

Over de National Association for Amateur Radio

De National Association for Amateur Radio werd in 1914 opgericht als The American Radio Relay League (ARRL) en heeft een trotse geschiedenis als vaandeldrager in het promoten en beschermen van amateurradio. Ga voor meer informatie over de ARRL en amateurradio naar www.arrl.org.

Radioamateurs hebben een lange geschiedenis in het dienen van hun gemeenschap wanneer stormen of andere rampen kritieke communicatie-infrastructuur beschadigen, zoals telefoonlijnen, gsm-masten en glasvezelnetwerken. Amateurradio werkt volledig onafhankelijk van het internet alsook van telefoonsystemen. En een amateurradiostation kan bijna overal binnen enkele minuten worden opgezet. Radioamateurs kunnen snel een draadantenne in een boom of op een mast plaatsen, deze aansluiten op een transceiver en een stroombron en zo effectief communiceren met anderen.

Over de ARRL Amateur Radio Emergency Service – ARES

De ARRL Amateur Radio Emergency Service (ARES) bestaat uit radioamateurs die vrijwillig hun kwalificaties en uitrusting hebben geregistreerd bij hun lokale ARES-leiding voor communicatietaken in de openbare dienst wanneer een ramp toeslaat. Zij gebruiken hun training, vaardigheden en uitrusting om zich voor te bereiden op een ramp. En om communicatie te bieden tijdens noodsituaties “When All Else Fails“.

Meer informatie:

Bron: ARRL
Foto:  QRZ.com
tekstbewerking: Ronny ON6CQ