Amateur radio wanneer al het andere faalt

Amateur radio wanneer al het andere faalt

Amateurradiogroep in Puerto Rico met het verwerken van berichten. Credit Joe Bassett

Radiostation Jefferson Public Radio (JPR) rapporteert over de cruciale rol van amateur radio wanneer al het andere faalt. Communicatiesystemen lijken misschien robuust, maar rampen uit het verleden tonen aan dat dit niet het geval is.

DARES

DARES

Amateur radiogroepen voor noodcommunicatie uit de gehele wereld zijn er om in deze situaties te helpen. In Nederland is DARES een amateur radiogroep voor noodcommunicatie. Stel je voor dat er een natuurramp in jouw omgeving plaatsvindt. De stroom is uitgevallen, het is niet mogelijk om met de auto naar een veilige plek te rijden en ook het mobiele netwerk is uitgevallen. Hoe kom je in contact met vrienden en familie om hen te vertellen dat het goed met je gaat? Dat is waar amateur radio operators helpen.

Orkaan Maria

Na de orkaan Maria in 2017 in Puerto Rico heeft amateurradio de communicatie op het eiland herstelt, zegt Joe Bassett, een hamradio operator. Hij bood zich samen met 21 andere mensen aan om communicatieondersteuning te bieden in Puerto Rico. Ook hielpen de vrijwilligers met de vele aspecten van herstel na rampen. Andy Anderson was een andere vrijwilliger.

Joe werd toegewezen aan het Guajataca-gebied, de Guajataca-dam. In het geval de dam zou breken en ze daar iemand nodig hadden voor de veiligheid. Ook om te communiceren met eigenaar van de dam en met de noodkantoren in San Juan om zich klaar te maken.

Puerto Rico is slechts een voorbeeld waarbij amateurradio ook heeft geholpen bij ondersteuning en herstel na rampen.

ARESRobb Mayberry verbonden aan het Office of Emergency Services in Californië. Zegt dat de staat Californië vaak met amateurradiogroepen (in de VS ARES) werkt, het meest recent tijdens de aardbeving in Ridgecrest in juli.

Door middel van regelmatig oefenen van de radiovaardigheden bereiden de Amateur radiogroepen voor noodcommunicatie zich voor op de volgende keer dat zich een ramp of crisis voordoet.

Wanneer komt DARES in actie?

Als reguliere communicatiemiddelen zijn uitgevallen kan DARES door de overheid worden gealarmeerd.

Doelstelling DARES

De kennis en kunde van radio amateurs ter beschikking te stellen aan de overheid ten tijde van rampen en crisis situaties.