DARES organiseert landelijke oefening Enigma

Enigma

Zaterdag 22 september 2018 vindt een landelijke DARES (Dutch Amateur Radio Emergency Services) oefening plaats: Enigma. Daarmee is dit de eerste keer dat DARES een landelijke oefening organiseert. Dares onderzoekt hiermee of het mogelijk is een landelijk dekkend noodnet op te zetten. Maar dan zonder stroomvoorziening en internet.

In een aantal regio’s zijn communicatie-posten ingericht. Deze verzorgen berichtenverkeer tussen het DLCC (Dares Landelijk Crisis Centrum) in Oegstgeest en Westerbork. Omdat de afstand tussen Oegstgeest en Westerbork waarschijnlijk te groot is om 1 keer te halen, zijn deze tussenstations nodig.

Energielevering uitgevallen

Scenario: In het oosten van Nederland is door een cyberaanval de energielevering uitgevallen. Daardoor ontstaan er in deze regio’s dringende behoeftes. Bijvoorbeeld aan benzine, medicijnen, voedsel, water, aggregaten enz. Deze materialen kunnen via de verbinding die DARES opzet worden aangevraagd. Het DLCC in Oegstgeest coördineert de aanvragen. Een aantal buurregio’s verzorgt het berichtenverkeer van en naar het DLCC.

Crisispartner

De stichting DARES is een crisispartner. Deze kan ingezet worden wanneer de telecom-infrastructuur van de reguliere hulpdiensten zijn uitgevallen of niet toereikend zijn.

Een DARES-team opereert onder de verantwoordelijkheid van een Veiligheidsregio. DARES is in staat om in korte tijd een radionoodnet te realiseren. Met  behulp van spraak en radio-email kan men op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau berichtenverkeer tot stand brengen.

DARES oefening EnigmaDit kan zelfstandig, maar ook in samenwerking met een netwerkpartner zoals het Ministerie van Defensie.

Meer informatie:

http://www.dares.nl/cms.dares.nl/index.php

http://www.dares.nl/cms.dares.nl/index.php/landelijke-oefening