Deense marine met Stanag 4285 in de 60 meterband

Stanag 4285

Screenshot van de ontvangst van een ander Stanag 4285 signaal.

Medio augustus ontving Dick van Empelen PA2GRU van een medeamateur informatie over een digitale uitzending op 5361,8 KHz, in de 60 meterband. Dick ging op onderzoek uit en heeft inmiddels ontdekt waar de uitzendingen vandaan komen. Hij meldt aan de webredactie het volgende.

Op de 60 meterband worden al enige tijd signalen ontvangen in de mode Stanag 4285. Deze is specifiek in gebruik bij de NAVO voor defensieve doeleinden. Bij deze uitzendingen worden Baud Rates gebruikt liggende tussen de 75 en 3600 bps (PSK-8).

Naar aanleiding van deze melding heb ik enige dagen deze frequentie beluisterd. Op onregelmatige tijdstippen was deze zender in de lucht. Het signaal heeft ongeveer een bandbreedte van 3 kHz. Door aanvullende informatie van Wolf, DK2OM, coördinator IARU Monitoring System in Regio 1 en na mijn contact met Agentschap Telecom, blijkt dat de Deense Marine (in NAVO verband), deze frequentie rechtmatig gebruikt.

Denemarken bezit al vele jaren het recht deze frequentie te gebruiken. Als gevolg van internationale afspraken en het Internationale Radio Reglement zijn deze uitzendingen door NAVO lidstaten legaal. Dit deel van de 60 m band is voor zendamateurs (F-registratie) op secundaire basis te gebruiken.

Via de website Sigidwiki.com kunt u meer technische details lezen en een geluidsopname van deze digitale uitzending beluisteren. Tweede geluidsopname via www.iarums-r1.org , klik dan op “soundfiles”.

Dick van Empelen PA2GRU, VERON Coördinator IARU Monitoring System.