Radioamateur redt 12-jarig meisje in Exmoor

Hoe een radioamateur het leven van een 12-jarig meisje in het afgelegen Exmoor wist te redden

Mike Everett zat thuis in Bristol (UK) toen hij een noodoproep hoorde

Mike Everett's radio uitrusting waarmee het meisje in Exmoor werd gered (Foto: Dan Regan)

Mike Everett’s radio uitrusting (Foto: Dan Regan)

Dit is het verhaal van een radio amateur die het leven van een meisje op ruim 110 km afstand wist te redden zonder zijn eigen huis te verlaten. Mike Everett werd een hulpverlener nadat hij op de amateurbanden een noodkreet hoorde van een man die kampeerde op Exmoor. Een 12-jarig meisje in het reisgezelschap van de man had onmiddellijk medische hulp nodig als gevolg van een zware epileptische aanval.

De plek waar de groep kampeerde was zo afgelegen dat er geen enkel mobiel telefoon signaal bleek op te pikken. Maar een van de kampeerders had radioamateur apparatuur bij zich en zette dat gelijk in om een noodoproep te doen. Deze oproep wist via een relais op “the Mendips” Mike z’n shack in Horfield te bereiken.

Hij was de eerste die antwoordde. Mike belde direct met 999 (het Engelse 112) om een ambulance naar Wimbleball Lake in Exmoor te krijgen, net voor 11 uur op de vrijdag avond.

Initieel was de 999-operator zich niet bewust van het feit dat Mike namens iemand anders belde die ruim 110 km verderop was. Dat kostte even wat uitleg aan de telefoon om duidelijk te maken dat Mike “slechts” de medische instructies relayeerde naar de kampeerplek. “Ik ben nu 5 jaar radioamateur en dit is de eerste keer dat ik een noodoproep hoor; ik ben blij dat ik kon helpen.” verteld Mike.

Het telefoontje duurde meer dan 10 minuten. Mike gaf hierbij informatie door aan de ambulance controlekamer over het 12-jarige meisje genaamd May wat hij kreeg van medekampeerder Jon. Ze lijdt aan een vorm van epilepsie waarbij zo snel mogelijk medisch hulp nodig is.

Binnen drie minuten waren de nooddiensten op weg naar May. Als eerste kwam een brandweerman ter plekke. Kort daarna een ambulance die van wat verder moest komen. May werd direct naar het ziekenhuis gebracht. Mike wist pas later weer in contact te komen met Jon om te horen dat May met succes was behandeld in het ziekenhuis en na herstel weer verder kon met het genieten van haar vakantie. Geweldig nieuws dus.

Ik wist niet hoe lang Mike al radioamateur was, maar ik ben onder de indruk van zijn professionele aanpak van deze noodsituatie” zei Jon.

Het verhaal van May laat wederom het belang van (amateur) radio zien in deze moderne tijden. Wanneer al het andere faalt, dan is er altijd nog het radioamateurisme om te assisteren.

Bron: “Bristol Post” waar ook de noodoproep terug te horen is.