Radioamateur assisteerde vliegtuig onderweg naar Paaseiland

Radiomateur assisteerde vliegtuig onderweg naar PaaseilandPeru’s Radio Club Peruano meldt dat radioamateur Guillermo OA4DTU samen met de Peruvian Relief Chain op 7100 kHz een vliegtuig assisteerde onderweg naar Paaseiland. Op 9 juli 2020 verloor dat vliegtuig uit Santiago de Chile namelijk de communicatie met de verkeerstoren. Het bevond zich toen meer dan 1.000 zeemijlen van het continent. Het vliegtuig was overigens onderweg naar Paaseiland om  een patiënt op te halen. De piloot wendde zich vervolgens tot de frequentie van de de Peruvian Relief Chain op 7100 kHz.

Peruvian Relief Chain

De Peruvian Relief Chain had zojuist een oefening beëindigd. Guillermo OA4DTU, die de Peruvian Relief Chain bediende, en Giancarlo OA4DSN waren beiden nog actief. Daardoor kon de piloot contact opnemen met Guillermo OA4DTU. Op deze manier werd communicatie tot stand gebracht met het vliegtuig dat zijn delicate situatie gedetailleerd beschreef.

Ocean Air Control

Er was kennelijk een storing in de apparatuur voor satellietcommunicatie. Daarom verzocht de piloot ondersteuning om telefonisch te communiceren met Ocean Air Control. Dit is de dienst van het directoraat-generaal Aeronautics van Chili dat waakt over niet minder dan 32 miljoen vierkante kilometer luchtruim boven de Stille Oceaan voor de kust van Chili.

Guillermo, OA4DTU belde met Oceanic Air Control. Daar waren ze zowel verbaasd als opgelucht. Ze verkeerden immers in een alarmsituatie  vanwege het verlies van contact met het vliegtuig. Met de dienst Oceanic Air Control zijn in totaal ongeveer 10 telefoontjes gepleegd. Deze hadden vooral te maken met de verschillende posities van het vliegtuig en de schema’s van de vliegroute. Ook andere radioamateurs in Peru waren attent en bereid om – indien nodig – actie te ondernemen. Daarbij begeleidden ze Guillermo en het vliegtuig  totdat iedereen zeker wist dat het vliegtuig zijn bestemming op Paaseiland zou bereiken.

Paaseiland bereikt

Foto: Yves Picq, Wikimedia Commons

Om ongeveer 23:30 (04:30 GMT) meldde de piloot van het vliegtuig dat het via VHF contact had kunnen maken met de verkeerstoren van Paaseiland. De vreugde en tevredenheid van iedereen was absoluut groot. Enige tijd later communiceerde de piloot van het vliegtuig met Guillermo OA4DTU en stuurde hem zijn groeten. Hij dankte hem en hij stuurde hem een foto van het vliegtuig op de Mataveri-baan. Aeropuerto Internacional Mataveri is het vliegveld van Paaseiland.

In totaal duurde de begeleiding van het vliegtuig bijna 3 uur, wat permanent was vanaf het eerste contact tot de aankomst op de bestemming. Met dank ook van de Ocean Air Control Service aan Guillermo OA4DTU en de Peruvian Relief Chain.

Deze actie bevestigt de rol van radioamateurs in risico- of noodsituaties.

Gefeliciteerd Guillermo!
OA4O – RADIO CLUB PERUANO

Bron: Cadena Peruana de Socorro (Peruvian Relief Chain) 

Mat dank aan Ronny Plovie, ON6CQ