Het Maritime Mobile Service Net helpt schepen in nood

Het Maritime Mobile Service Net (MMSN), dat op 14,300 MHz uitluistert, werd op 25 juni aangeroepen door een zeilschip in nood.

MMSN-operator Steven Carpenter (K9UA) ontving op de 20m-noodfrequentie een oproep van Ian Cummings (KB4SG), de schipper van  het zeilschip de Mystic Lady. Het zeilschip bevond zich ongeveer 40 mijl ten oosten van Florida. Cummings meldde dat zijn motor was uitgevallen toen hij probeerde terug te keren naar zijn thuishaven Stuart in Florida. Hij had niet alleen onvoldoende wind in de zeilen, maar ook stuwde een sterke stroming het schip verder de zee op.

Marifoon

Cummings had geen enkel kuststation kunnen bereiken met zijn marifoon, omdat hij te ver van het vaste land was. Robert Wynhoff (K5HUT) hielp als MMSN-netbeheerder bij het gesprek. Cummings vertelde dat zijn schip, met één passagier aan boord, in noordwestelijke richting naar de kust van South Carolina dreef. Carpenter nam contact op met de familie van Cummings, die de zeesleepdienst Sea Tow belde.

Dichter naar de kust

De sleepdienst adviseerde Carpenter om de kapitein te vragen om te proberen dichter naar de kust te varen. Carpenter vertelde Cummings verder dat als dat niet zou lukken, hij de Amerikaanse kustwacht zou waarschuwen, die de situatie al in de gaten hield.

Later meldde de MMSN dat de Mystic Lady wat voortgang had kunnen boeken, maar dat het wel erg traag ging. Ook hielden leden van het MMSN de familie van de kapitein op de hoogte van de situatie. De familie was bezorgd maar ook opgelucht dat er communicatie tot stand was gebracht en dat alles in orde was.

Enkele uren later vertelde de kapitein dat de wind was opgestoken, waardoor hij dicht genoeg naar de kust kon varen zodat de zeesleepdienst het schip kon bereiken en terug naar de haven kon brengen.

Dank

De vermoeide, dankbare kapitein stuurde later een dankbericht: “Een miljoen maal dank aan iedereen die ons gisteravond op 14,300 MHz heeft geholpen. Iedereen deed mee toen we naar het noorden afdreven in de Golfstroom, ongeveer 60 mijl van een ondiep water. De MMSN-netbeheerder en verschillende anderen bleven uren bij ons, belden mensen en waren enorm behulpzaam. De situatie aan boord was gevaarlijk. We zijn nu veilig naar huis gesleept. Jullie zijn geweldig! ‘

Maritime Mobile Service Net

Het Maritime Mobile Service Net is sinds 1968 in bedrijf en bewaakt de frequentie 14,300 MHz gedurende 70 uur per week. Het doel van het netwerk is om schepen en ook anderen die hulp nodig hebben bij te staan. Aanvankelijk werd het netwerk opgezet ter ondersteuning van Amerikaanse marineschepen. Inmiddels worden dus ook anderen in nood geholpen. De leden, meestal gelicentieerde zendamateurs, zijn allemaal vrijwilliger. Meer informatie over het MMSN vind je op de website van de organisatie:  The Maritime Mobile Service Net

 

Bron: ARRL
Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ