Antennes D4VHF voor VHF en hoger verbeterd

antennes D4VHF verbeterdDoor een upgrade van de VHF- en microgolfantennesystemen zijn de antennes van conteststation D4VHF voor VHF en hoger verbeterd. Dat meldt John, EI7GL. D4VHF is overigens een conteststation op Monte Verde in de buurt van Mindelo. Dat plaatsje ligt op Sao Vicente, een van de eilanden uit de Kaapverdische groep van eilanden. Monte Verde is met 744 meter het hoogste punt van het eiland. Het D4VHF Monteverde Contest Team heeft onlangs een aantal belangrijke wijzigingen aangebracht. Dit betreft de antennesystemen voor 2 meter, 23 cm en 12 cm.

144 MHz kruisyagis

Voor 144 MHz heeft D4VHF nu drie 5-element kruisyagi antennes. Deze zijn  gestacked in een verticale configuratie. De antennes zijn in Right Hand Circular Polarization geschakeld. Daardoor hoopt het D4VHF Monteverde Contest Team meer contacten te kunnen maken. Immers, als er een sporadisch-E-hop in het pad zit veranderd de polarisatie van het signaal voortdurend. Met circulaire polarisatie zou het verlies nooit meer dan -3 dB tengevolge van polarisatiedraaiing mogen zijn. Dit in tegenstelling tot een verlies tot wel -20 dB bij lineaire polarisatie.

23 cm en 13 cm

Voor de microgolfbanden van 23 cm en 13 cm hebben ze een zelfgemaakt paraboolschotel van 1 meter geïnstalleerd. Ze voegen daar later nog een elevatiemotor aan toe. Daardoor kunnen ze deze desgewenst ook moonbouncen op 1296 MHz en 2300 MHz. Er is nu ook een paraboolschotel van 80 cm voor de toegang tot de QO-100-satelliet die zich in een geostationaire baan bevindt (2,4 GHz uplink, 10 GHz downlink).

Op vrijdag 29 mei 2020 was er een omvangrijke Sporadic-E-opening in heel Europa, waardoor stations over het hele Europese continent talrijke mooie contacten konden leggen 144 MHz.

De meest bijzondere contacten waren echter de opening van de Kaapverdische eilanden voor de kust van Afrika naar Polen op 144 MHz. Het langste geregistreerde pad lijkt te zijn geweest toen de FT8-signalen van D4VHF werden gehoord door SP5XMU in Warschau! Dat is een afstand van iets meer dan 5.600 km.

En op 2 juli was er alweer zo’n mooie opening op 2 m naar de Kaapverden! Hopelijk komen met deze verbeterde antennes van D4VHF voor VHF en hoger nog meer van deze verbindingen tot stand.

Lees er meer over op https://ei7gl.blogspot.com/2020/07/upgrade-of-d4vhf-station-vhf-microwave.html

D4VHF DIRECT QSL naar:
MONTEVERDE CONTEST CLUB
6963 Pregassona
Switzerland

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ