Vulkaanuitbarsting op Canarische Eiland La Palma

Vulkaan uitbarsting op Canarische Eiland La PalmaOp zondag 19 september 2021 is de vulkaan Cumbre Vieja op het Canarische Eiland La Palma voor de eerste keer in 50 jaar uitgebarsten. De bevolking hield al rekening met een op handen zijnde uitbarsting, omdat de voorgaande zeven dagen de seismische activiteit duidelijk was toegenomen. De lavastroom leidde tot nu toe tot de evacuatie van 5000 mensen. De autoriteiten zetten alle middelen op de Canarische Eilanden in om de situatie rond deze vulkaan te beheersen. Daarnaast krijgen zij ook de nodige militaire ondersteuning van het Spaanse vaste land.

Om de noodcommunicatie van en naar het getroffen gebied te vergemakkelijken, vraagt EMCOM-Spanje om de noodfrequenties vrij te houden voor het geval de situatie verergert.

De frequenties zijn als volgt:

  • 80m-band: 3,760 MHz
  • 40m-band: 7,110 MHz
  • 20m-band: 14,300 MHz
  • 15m-band: 21,360 MHz

Namens EMCOM-Spanje willen wij alle radioamateurs bedanken voor hun inzet tijdens noodsituaties zoals bovengenoemde. En ook voor het vrijhouden van de noodfrequenties. Dit kan letterlijk mensenlevens sparen.

P.S. Schroom niet om ons op de VERON WebRedactie te informeren wanneer ergens ter wereld noodcommunicatie wordt opgezet. Via onze verschillende mediakanalen kunnen wij er dan voor zorgen dat er snel zo veel mogelijk bekendheid aan wordt gegeven zodat de benodigde frequentieruimte vrij komt en blijft. Gebruik hiervoor ons contactformulier of mail ons op het redactie@veron.nl adres.