Noodcommunicatie Palu Indonesië door IARU lid ORARI
Na een zware aardbeving en de daaropvolgende tsunami, vrijdagavond op het Indonesische eiland Sulawesi, is het dodental verder opgelopen. Het dodental is inmiddels ver boven de 1400 gestegen met meer dan 800 zwaar gewonden. Radiozendamateurs verzorgen de noodcommunicatie Palu. Hou de noodfrequenties vrij en voorkom onnodige QRM.
IARU lid ORARI is direct begonnen met noodcommunicatie Palu
Direct na de aardbeving is IARU lid ORARI en andere vrijwilligers direct begonnen met het leveren van noodverbindingen voor de overheid. De aardbeving en tsunami hebben de stad Palu vernietigd en de stroomvoorziening, telefoonverbindingen en mobiele telefonie is volledig uitgevallen.
IARU Region 3 Disaster Communication Coördinator Dani Halim, YB2TJV meldt dat noodcommunicatie plaatsvindt op 7.110 MHz. Tevens wordt er door overige vrijwillige radiozendamateurs nieuws gemeld via 7.110 MHz en 7.065 MHz. ORARI heeft ook de LAPAN-ORARI IO-86 satelliet geactiveerd als back-up voor de noodcommunicatie. Een aantal zendamateurs zijn het rampgebied ingegaan met mobiele stations om ook daar voor noodcommunicatie te zorgen.
Respecteer de noodfrequenties
ORARI verzoekt radiozendamateurs uit de hele wereld de noodfrequenties te respecteren om onnodige QRM te voorkomen.
DARES staat in Nederland klaar voor noodcommunicatie
Ook Nederland heeft een organisatie die noodcommunicatie verzorgt als dit nodig is. De vrijwilligers van de Dutch Amateur Radio Emergency Service, DARES staan 24×7 paraat voor actieve inzet. DARES kan ingezet worden wanneer de telecommunicatie-infrastructuur van de reguliere hulpdiensten zijn uitgevallen of niet toereikend zijn.