Zendamateurnetten geactiveerd vanwege orkaan Dorian

Amateurnetten geactiveerd vanwege Orkaan DorianHet zendamateurnet Hurricane Watch Net (HWN) op 14,325 MHz (7,268 MHz als alternatief) en het VoIP Hurricane Net zijn geactiveerd vanwege orkaan Dorian. Dit in samenwerking met WX4NHC in het National Hurricane Center.

De Federal Emergency Management Agency (FEMA) kondigde aan dat kanalen 1 en 2 van de 60 meter-band, indien nodig, vanaf 2 september beschikbaar worden gesteld. Dit maakt communicatie mogelijk tussen federale overheidsstations en Amerikaanse amateurradiostations die betrokken zijn bij de noodcommunicatie. Ze blijven actief totdat de storm voorbij is en de kanalen niet meer nodig zijn.

Kanaal 1 (5332 kHz kanaalcentrum) is beschikbaar voor primair spraakverkeer: 5330,5 kHz USB. Kanaal 2 (5348 kHz kanaalcentrum) zal digitaal verkeer verwerken, 5346,5 kHz USB met 1,5 kHz offset naar het midden van de digitale golfvorm. Radioamateurs moeten voorrang geven aan het operationeel verkeer gerelateerd aan orkaan Dorian! Hier zijn federale overheidsstations primaire gebruikers en amateurstations secundaire gebruikers.

Orkaan Dorian op weg naar Florida

Orkaan Dorian trof op 31 augustus het eiland Abaco op de Bahama’s met een windsnelheid van 185 MPH en zware regens. Daarmee is Dorian een orkaan van de hoogste categorie(5). Volgens het National Hurricane Center was Dorian op 1 september om 2100 UTC ongeveer 95 mijl ten oosten van Freeport op Grand Bahama Island en ongeveer 175 mijl ten oosten van West Palm Beach, Florida. De orkaan beweegt langzaam naar het westen met 8 km per uur. Voor de komende dagen wordt een langzame beweging naar west en noordwest verwacht. Vervolgens draait de storm geleidelijk naar het noordwesten. Daardoor blijft de kern van de ‘extreem gevaarlijke’ orkaan vanavond nog op Great Abaco beuken. Later vanavond en maandag beweegt de orkaan langs of over Grand Bahama Island. Daarna zal Dorian van maandag tot dinsdagavond gevaarlijk dicht langs de oostkust van Florida bewegen.

Hurricane Watch Net geactiveerd

“Het Hurricane Watch Net is sinds 2100 UTC zaterdag geactiveerd en blijft tot nader order in bedrijf”, aldus HWN-manager Bobby Graves, KB5HAV. “Dorian is nu de zwaarste orkaan ooit gemeten in de noordwestelijke Bahama’s.” Graves zei verder dat het HWN rond 1600 UTC stations op Abacos en Nassau had gehoord. “Helaas hebben we sindsdien niets meer van hen gehoord. We hoopten dat te horen van diegenen in Hope Town in het oog van Dorian, maar dat is niet gebeurd.”

“Hoewel Dorian naar verwachting een bocht naar het noorden blijft maken en evenwijdig aan de kust van Florida en Georgia zal trekken, wordt die bocht pas ergens op maandag verwacht”, vervolgde Graves. “De huidige voorspelling is tropische stormwinden langs de kust, als het pad van de storm parallel loopt aan de kust. Het HWN zal zijn activiteiten voortzetten alsof Dorian in Florida aan land zal komen. Als Dorian Florida als een categorie 5 zou treffen zou het de zwaarste orkaan zijn om Florida te raken sinds Andrew in 1992.”

Graves herinnerde iedereen in de door de storm getroffen gebieden eraan om de verleiding te weerstaan ​​om zich buiten te wagen in het oog van de storm. “Neergehaalde hoogspanningsleidingen kunnen spanning voeren. Bovendien weet je niet wanneer de achterkant van het oog zal komen. De winden nemen niet langzaam in snelheid toe. Ze gaan vrijwel onmiddellijk van nul naar volle snelheid. ”

WebSDR

De twee frequenties van het Hurricane Watch Net  zijn ook uit te luisteren via WebSDR. Gebruik daartoe bijvoorbeeld één van de volgende twee links: WebSDR 7,268 MHZ of WebSDR 14,325 MHZ

 

bron: ARRL
Met dank aan Ronnie Plovy, ON6CQ