IARU en VERON maken zich hard voor 5 MHz amateurband
Mogelijkheid om in 2015 een stukje van de 5 MHz band te krijgen
Een mogelijke toewijzing van een gedeelte van de 5 MHz band staat op de agenda van de ITU World Radiocommunication Conference (WRC-015), zoals die in november 2015 zal worden gehouden. De IARU heeft dan de mogelijkheid om een stukje van de 5 MHz band aan de banden voor zendamateurs toe te voegen. Dat schrijft Don Beattie G3BJ, President IARU Region 1, aan de nationale verenigingen die lid zijn van de IARU, waaronder de VERON.
Steun voor 5 MHz
G3BJ roept de verenigingen op, om zich bij hun overheden hard te maken voor ondersteuning van deze toekenning aan radioamateurs. De CEPT-landen Denemarken, Finland, Noorwegen, Spanje, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en Nederland geven al steun aan de toekenning. G3BJ roept ook de verenigingen in andere landen op, om zich bij hun overheid te melden voor steun aan een amateurallocatie in de 5 MHz band. Want hoe meer steun, hoe groter de kans van slagen om de band naar de radioamateurs te krijgen.
5250 tot 5450 kHz
Het gaat in het agendapunt voor de komende WRC-015 om het deel van 5250 tot 5450 kHz op basis van een secundaire toewijzing. In Nederland was de VERON via het halfjaarlijkse Amateuroverleg al in gesprek gegaan met de overheid over het gebruik van de band door Nederlandse zendamateurs en inmiddels is een formeel verzoek daartoe ingediend. Ook in Nederland staan amateurs te trappelen om op deze bijzondere band te gaan experimenteren.
Bijzondere eigenschappen
De eigenschappen van de 60 meter band maken deze band bijzonder gewild onder zendamateurs. Zo is er dag en nacht propagatie op de 5 MHz band, in tegenstelling tot 80 m en 40 m. Op de 40 m band komt het vaak voor dat de MUF (Maximum Usable Frequency) na zonsondergang onder 7 MHz komt, waardoor er geen verbindingen meer mogelijk zijn. Anderzijds zorgt absorptie in de D-laag ervoor dat de 80 m band overdag nauwelijks bruikbaar is voor langere afstanden.
Korte en middellange afstanden
Op de 60 meter band zijn de mogelijkheden voor NVIS propagatie uitstekend. Daardoor is de band overdag niet alleen goed bruikbaar voor middellange afstanden, maar ook voor korte afstanden, zoals binnen Nederland. Zelfs in tijden van weinig zonnevlekken is NVIS nog steeds mogelijk op de 60 meter band.
Noodcommunicatie
Omdat verbindingen op 5 MHz dag en nacht mogelijk zijn, is deze band ook geschikt om noodcommunicatie op te zetten. Iets waar zendamateurs behoorlijk bedreven in zijn. Zo hoeft dan niet tussen 3,5 MHz en 7 MHz geschakeld te worden vanwege de condities, wat voor communicatiediensten in noodsituaties een groot voordeel is. Het is dan ook te verwachten dat een deel van de band wordt toegekend aan EMCOMM, noodcommunicatie, zoals dat in het Verenigd Koninkrijk nu het geval is.
Brief
Download brief van de IARU Region 1 aan de verenigingen als PDF.